StoryEditor

Výročia týždňa

15.06.2007, 00:00

13. jún 1934
Pamätné stretnutie Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho v talianskych Benátkach. Mussolini sa po stretnutí vyjadril, že Hitler mu pripomína "malú smiešnu opičku".

14. jún 1928
Narodil sa juhoamerický marxistický revolucionár a dobrodruh Ernesto Rafael Guevara de la Serna, známejší pod prezývkou Che. Vyštudoval medicínu, pracoval ako lekár v Mexiku. Tu sa zoznámil s kubánskym emigrantom Fidelom Castrom, ktorému neskôr významne pomohol pri komunistickej revolúcii na Kube. Che Guevara bol krátko kubánskym ministrom priemyslu, revolučná horúčka ho však preniesla z teplého kresla do horúcej Bolívie. Tu sa snažil o komunistickú revolúciu na spôsob Kuby. Popravili ho 9. októbra 1967.

15. jún 1919
Uskutočnil sa prvý prelet Atlantického oceánu. Britskí piloti John Alcock a Arthur W. Brown odštartovali z amerického Newfoundlandu a po 16 hodinách a 27 minútach letu núdzovo pristáli v Írsku. Použité lietadlo, bombardér Wickers Vimy, je dodnes zachované a vystavené v londýnskom Múzeu vedy.

16. jún 1919
Vyhlásenie Slovenskej republiky rád. Išlo o prvý pokus ustanoviť na Slovensku komunistickú diktatúru. Útvar podporovala Maďarská republika rád, územie sa tiahlo od Štúrova až po Prešov. Slovenská republika rád bola závislá od Budapešti. Išlo síce o komunistickú aktivitu, ale v pozadí bolo možné vidieť snahy o obnovenie veľkého Uhorska. Vojsko Československej republiky tento "úlet" potlačilo až 7. júla 1919.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:10