StoryEditor

SaLon nové výstavy

27.12.2006, 23:00

Jar slovenského národa
Múzeum Ľudovíta Štúra
Modra 22. 12. 2006 -- 30. 6. 2007
Štúrove listy adresované súčasníkom či knihy s venovaniami viacerých osobností národného života môžu vidieť návštevníci novej výstavy v Modre. Je tu možné vidieť dokonca aj úlomky kostí Ľudovíta Štúra, ktoré vyňali pri pitve po jeho nečakanej smrti či jeho pramienok vlasov. Návštevníci si takisto budú môcť pozrieť učebnicu hry na klavír s vlastnoručným podpisom Adely Ostrolúckej i fotografie niektorých príslušníkov jej rodiny. Zaujímavé sú aj osobné predmety jednotlivých predstaviteľov štúrovskej generácie: Sládkovičov kalamár a tobolka na cigary, Kalinčiakov úradný klobúk, Hurbanove okuliare či kravata Janka Kráľa. Agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová zo SNM. Podobizne Štúra a štúrovcov sú nielen na fotografiách, ale aj vo výtvarnom stvárnení. Početné olejomaľby, busty a litografie výstavy vytvorili známi maliari, napríklad František Kolář, Andrej Kováčik, Martin Benka, František Šesták, Jozef Pospíšil, Janko Alexy, Jozef Hanula, Viera Kraicová, Edita Ambrušová či Vladimír Popovič. Súčasťou výstavy je aj prehliadka Pamätnej izby Ľ. Štúra, v ktorej zomrel.

Miloš Kopták: Alchymista
Považská galéria
Žilina 6. 12. 2006 -- 28. 1. 2007
Výtvarný prejav Miloša Koptáka (nar. 1969 v Žiline) sa pohybuje v širokej škále od ilustrácie, grafiky až k objektu. Osobitnými sú projekty, ktoré vyžadujú priamy vstup diváka, ktorého stavia do roly "detektíva" a jeho úlohou je podľa autorom poskytnutých indícií objaviť a dešifrovať dielo samotné. Autor už dlhší čas vo svojej tvorbe rozvíja líniu búrania, negovania alebo manipulovania vžitých klišé, často sa týkajúcich krásy, imidžu. Spája sa s tým autorovo neustále demaskovanie neuvedomovanej sily reklamy a jej vplyvu na nás. V aktuálnom projekte ALCHYMISTA pokračuje v tejto línii. Realizuje sériu transparentných závesných objektov, vizuálne pripomínajúcich vianočné ozdoby. Ako východisko používa reálne zobrazenia dokonalej krásy -- fotografie modeliek. Jeho prístup možno označiť ako "deštrukcia krásy" alebo "nová estetika barbarov". Systémom "zabudnite na dizajn" -- recykláciou z nich vytvára nové objekty, ktoré už majú iný druh vizuality a svoj vlastný príbeh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 19:46