StoryEditor

SaLon: novinky z oblasti umenia

02.08.2006, 00:00

Knihy
Ivan M. Jirous: Magorovy dopisy (Torst)
Ivan Martin Jirous, zvaný Magor, strávil veľkú časť života vo väzniciach. Vo voľnom čase bol významným organizátorom českého undergroundu. V nápravno-výchovných zariadeniach napísal viaceré básnické zbierky, prózu Pravdivý příběh Plastic People, eseje. Podpísal sa pod Chartu 77 a pod množstvo listov svojim ženám Viere a Juliane, ktoré sú zozbierané v Magorových dopisoch.
Antologie běloruských povídek (Větrné mlýny, preklad V. Patapavová)
Bieloruská literatúra patrí medzi najmenej prebádané slovanské literatúry. Preklady takmer neexistujú a všeobecné povedomie o tejto krajine sa blíži k nule. Po vystúpení zostavovateľa tejto antológie, Sjarheja Smatryčenka, na Literárnej akadémii Josefa Škvoreckého v Prahe s prednáškou o postsovietskej bieloruskej tvorbe, bol oslovený a zrodil sa tento unikátny pohľad na biele miesto európskej literatúry.

John Harvey: Stojaté vody (BB Art, preklad: Marie Čermáková)
V mútnych vodách rieky nájdu telo zbitej mladej ženy. Detektív Charlie Resnick, ktorý si už v desiatich Harveyho knihách získal sympatie čitateľov, bojuje tentoraz nielen so zločinom, ale aj so žiarlivosťou vlastnej ženy.


Ian Steward: Odsud až do nekonečna (Argo, preklad Helena Nyklová)
Ian Steward je oceňovaný popularizátor matematiky. Tak, ako aj v knihách Hrá Boh kocky? a Aký tvar má snehová vločka, i v tejto sa zaoberá priblížením súčasnej matematiky: veta o štyroch farbách, teória uzlov, chaos, kvantové šifrovanie... Jeho písanie je plné vedeckého zápalu, no zároveň je natoľko zrozumiteľné, že podstatné myšlienky možno zachytiť aj bez hlbokých znalostí.

Jáchym Topol: Anděl (Torst)
Opäť vychádza kniha Jáchyma Topola Anděl. Tentoraz v novej úprave a s ilustráciami knižného grafika Michala Cihlářa. Znepokojivé linoryty presne zodpovedajú ponurej halucinačnej atmosfére knihy. Skupina bizarných mestských postáv sa sústreďuje okolo hlavného hrdinu. Dej sa odohráva v snovom priestore Prahy a Paríža. Anděl sa stal námetom pre film Anděl Exit. Už štvrté vydanie!

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:50