StoryEditor

Študenti si prácu často hľadajú aj sami

09.01.2007, 23:00

Čo vedia študenti o povinnostiach a právach, keď pracujú popri štúdiu? Vedia, aké výhody im prináša vyhlásenie na zdanenie príjmu zo závislej činnosti a ako sú spokojní so službami pracovných agentúr poskytujúcich prácu a poradenský servis? Opýtali sme sa na to študentov vysokej školy.
Ján S., pracuje ako čašník.
Nepodpisujem vyhlásenie na zdanenie príjmu zo závislej činnosti, ani neviem, čo to je, nestretol som sa s tým. Čo sa týka daňového priznania, neviem kto a kedy ho musí podať. Pri hľadaní práce som využíval služby agentúry Nosluš. S ich službami som nebol veľmi spokojný, ale je to rôzne, kedy ako. Myslím si, že si berú aj dosť veľkú províziu. S legislatívnym poradenstvom mi agentúra zatiaľ nikdy nepomohla.
Jana S., pracuje ako asistentka knihovníčky.
Neviem, v akom prípade je potrebné podávať daňové priznanie. Počas brigádovania som sa s vyhlásením na zdanie príjmu zo závislej činnosti doteraz nestretla, neviem, na čo slúži. Služby pracovných agentúr využívam. Raz mi študentský servis našiel veľmi dobrú brigádu, ktorú by som bez neho nezískala. Bola som vtedy veľmi spokojná. V iných prípadoch bola moja spokojnosť veľmi nízka. Podľa mňa si berú veľmi vysoké provízie, 20 korún na hodinu je veľa, je to takmer tretina zárobku.
Soňa C., zarába si popri štúdiu prácou v predajni ako vedúca predajne.
Viem, v akom prípade je potrebné podať daňové priznanie, závisí to od mzdy, ktorú zarobím. Vyhlásenie na zdanenie príjmu zo závislej činnosti som nikdy nevypĺňala a neviem, na čo slúži. Služby študentských pracovných agentúr som doteraz nevyužívala.
Peter M., popri štúdiu pracuje v oblasti finančných služieb ako pomocná kancelárska sila.
Sú mi známe podmienky, za akých musí študent podať daňové priznanie, ak ročný príjem presiahne určitú sumu. Neviem, čo je to vyhlásenie na zdanenie príjmu zo závislej činnosti, nikdy som ho nevypĺňal. Služby študentského servisu som doteraz nikdy nepoužil.
Michal E., pracuje v autopožičovni ako transferový vodič.
Služby študentského servisu som doteraz nevyužíval. Daňové priznanie musím podať v prípade, ak môj príjem presiahne určitú sumu. O vyhlásení na zdanie zo závislej činnosti som počul, ale neviem, čo to je. Nikdy som ho nepodpisoval.
Lukáš U., pracuje v školstve ako asistent koordinátora študijných materiálov.
Podpisujem vyhlásenie na zdanenie príjmu zo závislej činnosti. Ak môj príjem presiahne určitú sumu, musím podať daňové priznanie. Študentský servis som nikdy nevyužíval.
Martin P., pracuje v oblasti služieb a poľnohospodárstva na rôznych pozíciách ako šofér, manažér a pomocník.
Nevyužíval som nikdy služby študentského servisu, pracujem stále u jedného zamestnávateľa. Neviem, kedy je študent povinný podať daňové priznanie a tiež som ani nikdy nevypĺňal vyhlásenie na zdanenie príjmu zo závislej činnosti.
Daniela K.
Pracovala som v zahraničí. S prácou na Slovensku nemám skúsenosti, neviem, aké povinnosti z toho plynú pre študenta v súvislosti s daňovým priznaním. Služby študentského servisu som nevyužívala.
Jozef V.
Povinnosti študenta vyplývajúce z práce popri zamestnaní mi nie sú známe, pracoval som v zahraničí.
Štefan L.
Pracoval som v zahraničí, na Slovensku som nepotreboval podávať žiadne daňové priznanie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 09:24