StoryEditor

"Pod kožou" partnerov

04.12.2006, 23:00

"Ako zvláštne spolu žijeme, to som si prvýkrát uvedomila až vtedy, keď sme s Edom prestali spolu spávať," vraví Petra, dvadsaťdeväťročná Bratislavčanka. "Mali sme síce spoločnú posteľ, ale takmer nikdy sme sa v nej nestretli v rovnakom čase. Obaja pracujeme 'na voľnej nohe', takže kým jeden ležal v posteli, druhý zostal trčať prilepený o počítač a potom zasa naopak. Keď som ja stíhala svoje termíny, on hral počítačové hry. Keď som ja mala čas a chcela som, aby sme šli spolu do mesta, mal prácu on. Vyzeralo to, akoby sme pracovali v jednej a tej istej továrni, ibaže v rôznych zmenách, takže sme sa nemali kedy ani len poriadne vidieť. Oboch nás zaslepil najnovší sen -- chceli sme byť sami sebe pánmi, sami sebe šéfmi, sami si určovať pracovný čas... a čoskoro zbohatnúť! Nič z toho sa nám nesplnilo. Nikomu sme nešéfovali, nikto nezbohatol, nemáme pracovný čas, ale iba preto, že pracujeme stále a naše manželstvo sa ocitlo v hlbokej kríze."

Deti ambicióznych rodičov
Partner sa stále posúva do úzadia. Treba predsa pracovať ešte viac, aby nemeškali s termínmi, aby stále dokazovali, že sú dobrí a dá sa na nich spoľahnúť. A tak sa k dňom pracovného týždňa pomaly pridávajú aj soboty (kedysi určené na spoločné nákupy) a potom aj nedele (ideálny čas na stretnutia s priateľmi). Pojem spoločný voľný čas sa napokon celkom stratí.
Hoci prispôsobivosť práce na domáce pomery vyzerá v prvej chvíli lákavo, nepomáha ani pri výchove detí. Je síce pravda, že nemusíme vstávať o piatej ráno a bežať na autobus, zato "na pracovisku" (na onej hrobárovej lopate, v pracovnom kresle napríklad v spálni) trčíme do jednej v noci. Deti iba ťažko môžu očakávať pomoc od rodičov, pre ktorých "ja" znamená jedinú vec na svete, na ktorú sa môžu spoľahnúť. Tobôž partner! Veď vzťah sa stal čímsi, čo sa odohráva na krátkych zastávkach našich uponáhľaných životov.
Je to naša voľba a každý má právo na takúto voľbu. Aby sme však dokázali partnerský vzťah udržať vo forme, musíme doň vkladať minimálne toľko energie, koľko vkladáme do pracovných úloh alebo do priateľských a kolegiálnych vzťahov. Pekná myšlienka, však? Pravda je však taká, že v hierarchii hodnôt sa práve partner posunie na samý koniec zoznamu, a ak sa ocitneme v časovej tiesni, je prvý, koho bez milosti vyčiarkneme. Neraz definitívne. V mene všemocnej kariéry.

Smutný osud zamestnanca
Stále pochybujete, že zamestnanie môže negatívne vplývať na váš súkromný život? Sotva. Veď nielenže robíte dlhšie než kedysi, ale i pracovisko je čoraz väčším hryzoviskom a vy žijete v čoraz väčšom strese. Ak navyše patríte k väčšine našich zamestnaných žien, ktoré sú presvedčené, že za svoju kvalitnú prácu dostávajú málo peňazí, je to ešte horšie. Nuž a teraz do tohto kypiaceho hrnca ešte pridajte klebety, čo o vás rozširujú neprajné kolegyne a prestaňte sa čudovať, že domov chodievate unavená, bez nálady, so zamračeným výrazom. Takéto nálady vás ešte dlho po príchode z práce nepustia, rozprávate partnerovi, čo ste v tento deň zažili, znova sa rozčúlite, nemáte najmenšiu chuť na prechádzku, nemáte chuť na návštevu priateľov, tobôž na sex. Napokon, skúste byť k sebe úprimná a odpovedzte si, kedy ste sa naposledy milovali tak vášnivo, že ste mysleli len na sex a na nič iné!
Väčšina žien sa však aj napriek tomu pokúša nájsť vyváženú hranicu medzi zamestnaním a súkromím, čo vonkoncom nie je jednoduché. Preto by ste mali poznať pravidlá, podľa ktorých by ste sa mali riadiť dokonca aj vtedy, keď vám to vôbec nevyhovuje. Vybrať sa na vychádzku na bicykli alebo ohovárať šéfa?

Sex nie je všetko
Priznajte si, že témy ako napríklad to, že vám dnes vynadal šéf, že vás ohovorila kolegyňa, že vám opäť nezvýšili plat a vyhrážala sa vám vrátnička, nikomu nemôžu dopomôcť k väčšej chuti na sex. Ak sa zdržíte a tieto témy vôbec nebudete doma s partnerom rozoberať, po čase zistíte, že vám to ani nechýba. Všimnite si, kam tieto rozhovory vedú dnes. Znervóznie partner, znervózniete vy, vysťažujete sa jeden druhému, ale nijako vám to nepomôže. Musí to byť? Dobre, ale potom stačí desať minút! V krátkosti rozpovedzte jeden druhému, čo ste zažili, neanalyzujte situáciu do najmenších podrobností, aj tak si nepomôžete. Desať minút stačí, aby ste sa zbavili negatívnej energie.
Vzrušenie sa ukrýva tiež v oných drobných situáciách, ako sú pohľady plné nehy, jemné dotyky... Dokonalá ouvertúra vášnivého večera! Prečo by ste sa po zamestnaní nemohli s partnerom stretnúť kdesi na káve alebo na ľahkej večeri? Samozrejme, ak nemusíte letieť po dieťa do škôlky. Zorganizujte si rande ako kedysi, poprechádzajte sa, správajte sa ako na svojom prvom rande... Máte príležitosť zbaviť sa myšlienok na klebetnú kolegyňu! Jestvuje veľmi veľa spôsobov, ako sa zbaviť negatívnych myšlienok a takto sa príchod domov stane čímsi radostným. Dokonca už aj samotné pomyslenie, že s partnerom idete "na rande", bude vzrušujúca. A pre neho tiež!

Dobré nápady sa zídu
Hoci sú ženy spravidla romantičky a priťahuje ich milostná predohra, zdá sa, že mnohé príslušníčky nežného pohlavia čoraz viac o sexe uvažujú v abstraktnej rovine. Túžbu po sexe si napĺňajú bez prílišnej filozofie, snívania a hľadania ideálnych podmienok. Možno by ste občas mohli rovnako postupovať aj vy. Mávli ste rukou a povedali ste si, že keď sa unavená vraciate večer z práce, jediné, po čom naozaj túžite, je vrhnúť sa na pol hodiny do postele a pospať si? A čo by sa stalo, keby sa tento scenár odohral naopak? Keď sa vrháte do horizontály, prečo by tá horizontála nemala mať aj dve ruky, ktoré vás objímu? Ba čo viac, milostná gymnastika vám rozprúdi krv, zvýši vašu hladinu adrenalínu a hormóny šťastia naplnia vašu myseľ. Potrebujete viac?
Kto by mal po práci nervy napúšťať si plnú vaňu vody, pridávať do nej voňavú penu a potom sa do nej na pol hodiny ponoriť? Na to treba čas a chuť! Oveľa jednoduchšie je osprchovať sa a bežať za ďalšími povinnosťami... Dobrý nápad? Skúste to trocha inak. Namiesto toho, aby ste sa v rýchlosti osprchovali, zostaňte pod sprchou o čosi dlhšie a masírujte si telo voňavými olejmi. Ruža, vanilka, hocijaký gél s vôňou, ktorá sa vám páči. Ak máte dosť času aj na penivý kúpeľ, ľahko sa vám stane, že pri odpočívaní zaspíte. Aby sa vám to nestalo, dajte si po kúpeli striedavo teplú a studenú sprchu, urýchlite tým krvný obeh, a potom si telo vymasírujte voňavým olejom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:44