StoryEditor

Málo na vyššie vzdelávanie

07.11.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Vo výdavkoch členských štátov únie na aktiváciu ľudí hľadajúcich si zamestnanie sú rozdiely. Tieto predstavovali podiel na hrubom domácom produkte od menej ako 0,25 % v Česku, Estónsku, Lotyšsku, na Slovensku a v Spojenom kráľovstve až po pomerne vysoký podiel 1,5 % HDP v Dánsku. Podľa správy o zamestnanosti v EÚ, ktorú zverejnila Európska komisia, je naliehavou potrebou podpora vysokokvalifikovanej, prispôsobivej a mobilnej pracovnej sily. Od roku 2000 v EÚ významne vzrástol počet vysokokvalifikovaných pracovných miest. Napriek tomuto pozitívnemu vývoju má EÚ stále relatívne nižší podiel vysokokvalifikovaných pracovníkov na celkovej pracovnej sile ako USA. Navyše, z hľadiska HDP dáva EÚ iba 1,2 % svojho HDP na vyššie vzdelávanie, čo je menej ako polovica porovnateľného údaja pre USA.
Vysokokvalifikovaná a prispôsobivá pracovná sila zlepšuje schopnosť krajiny vytvárať nové technológie na domácej pôde, ale aj schopnosť absorbovať a implementovať úspešné technológie vyvinuté v zahraničí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:38