StoryEditor

Francúzi reformujú pracovné právo

17.08.2005, 00:00

Francúzska vláda začala reformovať pracovné právo rýchlejšie ako sa očakávalo. Tesne pred začiatkom letnej prestávky -- začiatkom augusta -- schválila miliardový program boja proti nezamestnanosti, formálne prijatý ako vládne nariadenie. Tvárou v tvár vyše dvadsaťpercentnej nezamestnanosti mladých ľudí už Francúzsko nemôže strácať čas, povedal pri tejto príležitosti premiér Dominique de Villepin. Celkový objem uvoľnených finančných prostriedkov dosahuje 4,5 mld. eur, pričom program začal platiť okamžite, a nie až v septembri, ako predvídal pôvodný plán.
Schválené nariadenie umožní jednoduchšie prepúšťanie zamestnancov v malých a stredných podnikoch. Vo firmách, kde nepracuje viac ako dvadsať ľudí, budú prípustné zmluvy s dvojročnou skúšobnou lehotou, s tým, že ak sa medzitým hospodárska situácia firmy zhorší, majiteľ bude môcť prepustiť pracovníka písomne a okamžite bez udania dôvodu. Postihnutí budú mať za to právo na vyššie odstupné.
Okrem toho sa zjednoduší aj proces zamestnávania nového personálu, čo by malo pomôcť napríklad malým dielňam a reštauráciám pri zvládnutí nárazových prác. Mladí ľudia vo veku do 26 rokov dostanú daňové zvýhodnenie vo výške 1 000 eur, ak sa zamestnajú v odvetví s nedostatkom kvalifikovaných síl. Pomôcť by malo i ministerstvo obrany, ktoré záujemcom do 21 rokov poskytne zadarmo možnosť nevojenského výcviku vo svojich zariadeniach. A pri konkurzoch na voľné miesta v štátnej správe alebo vo verejnej službe sa vo vyhlásených kritériách odstráni akékoľvek vekové obmedzenie.
Či reforma pomôže, je zatiaľ sporné. Podnikatelia a odborári ju hodnotia protikladne. Podľa prieskumu verejnej mienky 18 percent malých a stredných podnikateľov vyjadrilo ochotu zamestnať aspoň jedného nového pracovníka, ak budú môcť využiť výhody nového nariadenia. Podľa štatistiky to zodpovedá asi pol miliónu nových pracovných miest.
Henry Sterdyniak z výskumného ústavu OFCE však pochybuje, že nové pracovné zmluvy ovplyvnia pracovný trh nejako zásadne. "Nová filozofia uzatvárania pracovných zmlúv sa opiera o hypotézu, že podniky so zamestnávaním nových pracovných síl váhajú len preto, že majú strach z komplikácií pri ich prípadnom prepúšťaní," znie jeho názor. Pritom rozviazanie pracovného pomeru nebolo komplikované ani doteraz. Zamestnávateľ musel udať pracovné či osobné dôvody prepustenia a zamestnanca o nich informovať priamo. Zmenu na písomnú formu výpovede Sterdyniak nepovažuje za rozhodujúcu. Prikláňa sa skôr k zníženiu odvodov, čo by podľa neho konjunktúre pomohlo oveľa viac.
Na rozdiel od neho podpredseda Zväzu malých a stredných podnikateľov (CGPME) Jean-Francois Veysset nové vládne nariadenie označil za "výnimočný pokrok". Podľa neho predovšetkým malí podnikatelia s jedným či dvoma zamestnancami sa teraz odvážia rozšíriť počet pracovníkov -- ak by tak urobila len malá časť z nich, môže to znamenať dvestotisíc nových pracovných miest. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:20