StoryEditor

Čo sa oplatí a čo nie

05.06.2007, 00:00

Priemerný minimálny zostatok
Ak váš priemerný mesačný zostatok prekročí stanovenú sumu, poskytneme vám zľavu z poplatku za balík alebo vám ho úplne odpustíme. Takto banky najčastejšie lákajú klientov na to, aby využívali ich produkty čo najintenzívnejšie.
Či sa oplatí využiť túto akciu alebo nie, závisí od toho, ktoré peniaze banka berie do úvahy. Ak len tie, ktoré má klient na bežnom účte, je to pre klienta väčšinou nevýhodné. Ak všetky peniaze, ktoré má v banke, či už na účtoch, vkladných knižkách termínovaných vkladoch alebo podielových fondoch, pre klienta by sa to malo oplatiť. Samozrejme, ak iná banka ponúka na termínovanom vklade vyšší úrok alebo je investor presvedčený, že podielový fond inej správcovskej spoločnosti mu zarobí oveľa viac ako v banke, kde má vedený účet, nemá zmysel, aby kvôli niekoľkým desiatkam alebo stovkám korún mesačne, ktoré ušetrí na balíku služieb, prišiel o oveľa vyššie výnosy.
V prípade, že banka požaduje na zníženie mesačného poplatku nižšiu sumu, väčšinou úspora bude vyššia, ako keby sme peniaze dali na lepšie úročený termínovaný účet. Ak banka napríklad požaduje, aby sme mali priemerný mesačný zostatok na účte aspoň 15-tisíc korún, za čo nám odpustí poplatok 40 korún, je to ako keby sme dostali 3,2-percentný úrok. Ak by sme chceli dostať takýto úrok na termínovanom vklade, museli by sme si vybrať vklad s aspoň 12-mesačnou viazanosťou. V prípade bežného účtu máme však peniaze vždy k dispozícii. Neoplatí sa tu však držať väčšie množstvo peňazí ako stanovený minimálny zostatok. Ak by sme tu mali 30-tisíc korún, stále by sme ušetrili len 40 korún mesačne, čo predstavuje ročný úrok 1,6 percenta. Zvyšné peniaze by sme preto mali mať na termínovanom účte či v podielových fondoch.

Minimálny mesačný príjem
Komu na účet príde každý mesiac stanovená suma, dostane zľavu. Táto ponuka je pre klientov väčšinou výhodná, pretože ich nezaväzuje držať v banke väčšie množstvo peňazí. Banka zase ťaží z toho, že získa bonitnejších klientov, ktorí častejšie využívajú jej služby, a teda platia aj iné poplatky ako len za vedenie účtu či balíka služieb.

Minimálny počet obratov
Banky poskytujú zľavy aj za minimálny počet obratov na účte. Banka určí, že ak klient uskutoční napríklad desať pohybov na účte mesačne, neplatí mesačný poplatok alebo mu zvýši úrok. Klienti síce ušetria na mesačnom poplatku alebo profitujú na vyššom úroku, musia však platiť poplatky za obraty na účte.
Takéto zvýhodnenie je vhodné pre klientov, ktorí spĺňajú dané kritériá. Ak niekto mesačne uskutoční rovnaký alebo vyšší počet transakcií na účte ako požaduje banka pre poskytnutie zľavy, oplatí sa mu aj zmeniť banku. Neoplatí sa však zvyšovať si počet výberov z bankomatu či uskutočňovať iné obraty, aby klient dosiahol ich stanovený počet.
Samozrejme, aj tí, ktorí chcú zmeniť banku, by si mali zrátať, či vo svojej pôvodnej banke neplatia aj bez zľavy za účet menej ako budú platiť v novej banke so zľavou.

Kombinácie
Banky často používajú viaceré podmienky pre poskytnutie zľavy klientom. Ten musí mať napríklad priemerný mesačný zostatok vyšší ako 15-tisíc a zároveň uskutočniť aspoň päť transakcií na účte alebo im na účet mesačne musí prísť aspoň stanovená minimálna čiastka.
Výhodnosť alebo nevýhodnosť takejto zľavy závisí vždy od konkrétnych podmienok. Každý by si mal ešte pred zmenou banky porovnať nielen koľko bude platiť mesačne za vedenie účtu, ale aj koľko bude platiť za ďalšie uskutočnené operácie. Kým jedna banka môže mať niektoré operácie zahrnuté priamo v balíku, v druhej si za ne môže pýtať špeciálny poplatok. Rovnako dôležité je pred zmenou banky porovnať si aj množstvo bankomatov danej banky v blízkosti zamestnania či bydliska. Výber z bankomatu cudzej banky môže stáť až 40 korún. Ak niekto použije párkrát do mesiaca bankomat inej banky, ako tej, v ktorej má vedený účet, môže zabudnúť na to, že vďaka zľave za vedenie účtu šetrí peniaze.

Úrokové sadzby na vkladných knižkách (%)

Banka

Bez výp. leh.

Výpovedná lehota

 -

 -

 -

 -

 -

-

-

3 mes.

6 mes.

9 mes.

12 mes.

18 mes.

2 roky

VÚB 0,10-2,40 1,75 2,30

-

2,70

-

2,70
UniBanka 0,10

-

0,80

-

1,00 1,00 1,00
Istrobanka 0,50 2,20

-

-

3,00

-

-

Poštová banka 0,10 1,00 1,10 - 3,10

-

3,20
Ľudová banka 0,50 1,40 1,50 - 1,70

-

1,70
Privatbanka 0,20 1,15 1,25 - 1,35

-

1,50
Dexia banka 0,40 1,00 1,00 1,00 1,00

-

1,00
OTP Banka Slovensko 0,55 1,80 2,00 2,00

2,25

-

2,30

HVB Bank Slovakia 0,10 0,90

1,00

-

1,00

-

-

Tatra banka

0,50

-

-

-

-

-

-

Zdroj: sita

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 08:42