StoryEditor

Zdravotná starostlivosť na monitore

02.05.2007, 00:00

Zdravotné poisťovne poskytujú cez internet veľa služieb poistencom, platiteľom a poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.
"Naši poistenci, ale aj platitelia a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti môžu so zdravotnou poisťovňou DÔVERA komunikovať cez internet prostredníctvom GRID kariet. V súčasnosti ich má približne 20-tisíc poistencov," informuje Andrea Devánová, špecialistka pre externú a internú komunikáciu zdravotnej poisťovne. Poistenci sa môžu prostredníctvom nej na webovej stránke www.dovera.sk dostať na svoj osobný účet a získať tak jednoducho a rýchlo informácie o nákladoch na zdravotnú starostlivosť, predpísaných liekoch a zdravotných pomôckach, preventívnych prehliadkach a úkonoch, ktoré sa platia zo zdravotného poistenia. Zároveň môžu požiadať cez osobný účet o vydanie európskeho preukazu zdravotného poistenia, pričom vyplnená žiadosť sa automaticky natiahne do informačného systému poisťovne. "GRID kartu má aj asi 3 500 platiteľov zdravotného poistenia," dopĺňa Devánová. Platiteľ má možnosť prostredníctvom účtu overovať si poistný vzťah poistenca k zdravotnej poisťovni, využívať elektronickú podateľňu na zasielanie dokumentov -- napríklad mesačný výkaz preddavkov poistného, oznámenie zamestnávateľa o poistencoch, ročné zúčtovanie a využívať osobnú schránku správ, ktorá umožní pohodlnejšiu a rýchlejšiu komunikáciu so zdravotnou poisťovňou. Túto možnosť má každý hromadný platiteľ bez ohľadu na to, koľko zamestnancov má, čiže GRID kartu môže mať aj ten, čo zamestnáva len jedného zamestnanca. Výhodou napríklad je, že hneď po odoslaní mesačného výkazu má platiteľ istotu, že výkaz je zaevidovaný v informačnom systéme poisťovne, čo si môže zároveň aj overiť a skontrolovať.
GRID kartu má aj takmer 3 100 poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Poskytovateľ zdravotnej starostlivosti má tiež možnosť overovať poistný vzťah poistenca, využívať elektronickú podateľňu a zasielať elektronickou poštou zúčtovacie doklady, využívať osobnú schránku správ, ktorá mu umožní pohodlnejšiu a rýchlejšiu komunikáciu so zdravotnou poisťovňou, a navyše zasielať dávky o hospitalizáciách a mať prehľady hospitalizácii. Systém HospiCOM slúži na nahlasovanie hospitalizácií, nemocnice môžu nahlasovať začiatok, koniec, plánovanú hospitalizáciu. Okrem toho poskytovateľ získa prehľad o komunikačných dávkach, prehľad aktuálnych hospitalizácií, prehľad potvrdených hospitalizácií a prehľad hospitalizácií čakajúcich na potvrdenie.
Ale aj pre tých, ktorí GRID karty nemajú, je internetová stránka www.dovera.sk zdrojom dôležitých informácií. Nájdu na nej napríklad základné informácie o poisťovni, zoznam všetkých výhod, ktoré zdravotná poisťovňa ponúka svojim poistencom, ako aj kontaktné údaje na všetky pobočky a generálne riaditeľstvo. Poistenci si zároveň môžu stiahnuť potrebné tlačivá a noví poistenci môžu poslať elektronicky vyplnenú prihlášku na zmenu zdravotnej poisťovne či na vznik zdravotného poistenia. Okrem toho si môže poistenec prostredníctvom internetovej stránky overiť poistný vzťah aj bez GRID karty a poslať otázku či pripomienku zdravotnej poisťovni na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Ďalej pre hromadných platiteľov výkazov je možnosť vojsť na webe do tlačív mesačného výkazu, ktoré sú vo formáte doc alebo xls, priamo ich vypísať, vytlačiť a odoslať poštou. V uvedenej sekcii sa nachádzajú aj tlačivá platné do decembra 2004, tlačivá pre zaniknutú zdravotnú poisťovňu SIDERIA platné do decembra 2006 a tlačivá pre prípad dodatočného, respektíve opravného zaslania. V súčasnosti je v štádiu prípravy možnosť vypĺňania tlačív k ročnému zúčtovaniu za rok 2006 prostredníctvom internetu.
Čo ponúka Všeobecná zdravotná poisťovňa
Aj tu majú platitelia poistného, poistenci a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti množstvo dostupných služieb. "Všeobecná zdravotná poisťovňa ponúka svojim klientom elektronické služby prostredníctvom internetového portálu dostupného na adrese www.vszp.sk v časti elektronické služby a elektronická podateľňa," informuje Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne.
Návštevníci internetového portálu bez registrácie alebo iného overenia totožnosti majú možnosť využívať tieto služby:
-- overovať poistný vzťah,
-- overovať platnosť EHIC (Európsky preukaz zdravotného poistenia),
-- prezerať aktuálne informácie o zdravotnom poistení,
-- vyhľadať základné informácie o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti vrátane výšky príspevku Všeobecnej zdravotnej poisťovne,
-- vyhľadať základné informácie o liekoch vrátane výšky príspevku.
Pokiaľ sa poistenci Všeobecnej zdravotnej poisťovne zaregistrujú a aktivujú si elektronickú službu, majú možnosť:
-- požiadať o výpis zo svojho osobného účtu poistenca, prípadne o výpis z osobného účtu rodinných príslušníkov. Výpis z účtu poistenca poskytuje prehľad o preddavkoch na zdravotné poistenie i o použití finančných prostriedkov z verejného zdravotného poistenia. Prehľad možno využiť na kontrolu poskytnutej zdravotnej starostlivosti, obsahuje zoznam výkonov, liekov a zdravotníckych pomôcok, uhradených zdravotníckemu zariadeniu. Súčasne informuje o zaradení do dispenzárnej starostlivosti, prípadne do čakacej listiny u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti,
-- požiadať o vydanie európskeho preukazu zdravotného poistenia. Na základe neho má poistenec nárok na potrebnú zdravotnú starostlivosť v členských krajinách EÚ. Tento preukaz je určený pre krátkodobé cesty vrátane dovoleniek, služobných ciest, brigád, stáží, študijných pobytov a podobne,
-- prezerať informácie osobného charakteru: príslušnosť k pobočke, identifikačné doklady, dohody o zdravotnej starostlivosti, poistné vzťahy,
-- využívať osobnú schránku správ, ktorá umožňuje pohodlnejšiu a rýchlejšiu komunikáciu klienta s poisťovňou.
Elektronická podateľňa je samostatná internetová aplikácia. Klienti môžu po aktivácii elektronickej služby využívať podateľňu nasledujúcimi spôsobmi:
-- prostredníctvom podacieho miesta, ktoré je integrované formou samostatného okna do aplikácie Internetový portál Všeobecnej zdravotnej poisťovne,
-- prostredníctvom e-mailu, odoslaním podania na e-mailovú adresu Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript..
Podacie miesto slúži na podávanie, typovanie a syntaktickú kontrolu elektronických dokumentov, ich podpisovanie, prezeranie podaní používateľov evidovaných v elektronickej podateľni, s možnosťou prevzatia správy -- potvrdenky o prijatí dokumentu. Rovnaký rozsah funkčnosti je poskytovaný aj prostredníctvom e-mailového použitia podateľne.
Platitelia poistného majú možnosť po aktivácii služby Kontakt cez elektronickú podateľňu pre platiteľa poistného zasielať elektronicky:
-- mesačný výkaz platiteľa o preddavkoch na poistné,
-- ročné zúčtovanie zdravotného poistenia,
-- oznámenie zamestnávateľa o preplatkoch a nedoplatkoch zamestnancov,
-- oznámenie zamestnávateľa o poistencoch -- pre zamestnávateľov,
-- oznámenie poistenca/platiteľa poistného -- pre samoplatiteľov.
Union zdravotná poisťovňa
Od 1. februára poskytuje službu účet poistenca. "Každý poistenec túto službu môže nájsť na stránke www.unionzp.sk v sekcii Pre poistencov -- Účet poistenca. Zaregistruje sa jednoducho -- zadá svoje identifikačné číslo poistenca, ktoré nájde na preukaze poistenca, a svoj dátum narodenia. Po registrácii dostane poštou prístupové údaje na svoj účet," hovorí Petra Stolariková, Public Relation Consultant pre Union zdravotnú poisťovňu.
Na účte poistenca môže poistenec nájsť informácie o:
-- kompletnej zdravotnej starostlivosti o poistenca (zoznam poskytnutých zdravotníckych výkonov a služieb, výška úhrady za poskytnuté výkony a zoznam poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytli zdravotnú starostlivosť),
-- takisto tam nájde informácie o predpísanom poistnom, jeho výške a kto za neho odvádza poistné,
-- ďalej v prípade, že Union zdravotná poisťovňa bude uvažovať o zriadení čakacích listín, bude tu sprehľadnené zaradenie do tejto čakacej listiny (v prípade, že náš poistenec čaká na operáciu).
Ďalej sa na stránke Union zdravotnej poisťovne dajú zistiť informácie:
-- Union zdravotná poisťovňa poskytuje elektronické služby pre poistencov, platiteľov a v blízkej budúcnosti aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.
Poistenci tu okrem účtu poistenca nájdu službu preventívna pripomienka, ktorá umožňuje nechať si pripomenúť termíny preventívnych prehliadok, ďalej službu Pridaj svojho lekára, overenie poistného vzťahu s Union zdravotnou poisťovňou, a tiež tlačivá a všeobecné informácie. Nachádza sa tu aj prihláška na verejné zdravotné poistenie, ktorú je možné vyplniť, podpísať a poslať na adresu poisťovne. Platitelia zdravotného poistenia tu môžu nájsť zoznam poistencov, za ktorých odvádzajú poistné a takisto majú možnosť elektronicky podať mesačný výkaz preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie. "Poskytovatelia zdravotnej starostlivosti tu majú k dispozícii tlačivá a všeobecné informácie pre poskytovateľov, okrem toho plánujeme elektronické podávanie zúčtovacích dávok, ako aj ďalšie služby, ktoré spružnia vzťah poskytovateľ -- poisťovňa," dopĺňa Stolariková.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 04:33