StoryEditor

Jantárová komnata opäť žiari

19.05.2003, 00:00
Autor:
HNHNReutersReuters

Dokonalá kópia povestnej Jantárovej komnaty, ktorá desiatky rokov nenechávala spávať štátnikov, historikov ani hľadačov pokladov, je pripravená pre návštevníkov. V múzejnom komplexe mestečka Puškin (časti Petrohradu) ju 13. mája prezrela skupina nemeckých a ruských expertov, aby 31. mája tento ôsmy div sveta mohol privítať desiatky štátnikov, ktorých prezident Vladimir Putin pozval na oslavy 300. výročia Petrohradu. Medzi hosťami bude aj spolkový kancelár Gerhard Schröder, lebo práve Nemci sa vo veľkej miere zaslúžili o to, že nielen Jantárová komnata, ale aj celý cársky palác z 18. storočia žiaria novotou. Pre verejnosť sprístupnia zreštaurované diela 3. júna.
Jantárovú komnatu do Petrohradu doviezli v roku 1716 ako dar pruského kráľa Viliama I. cárovi Petrovi I. Za jeho života však nebola zmontovaná. V polovici 18. storočia sa Petrova dcéra Jelizaveta Petrovna rozhodla vyzdobiť jednu z komnát svojho obľúbeného paláca jantárom. Keďže sa palác v zime nikdy nepoužíval, jantárová výzdoba sa postupne zničila, hoci komnatu často opravovali. Reštauráciu plánovali aj v roku 1941, ale kvôli vojne sa neuskutočnila. Jantárová komnata zostala v paláci, hoci všetky hodnotné umelecké diela boli za vojny odsťahované za Ural. Podarilo sa tak zachrániť Obrazovú jedáleň, ktorá obsahuje 130 obrazov známych európskych maliarov 17. a 18. storočia. Obrazy boli údajne zakúpené v Prahe v roku 1745 na žiadosť cárovnej Jelizavety Petrovny a architekt Rastrelli ich použil ako tapety: zavesil ich tesne vedľa seba. Umelecká hodnota tejto komnaty vraj bola hodnotená vyššie než jantárovej.
Nemci po okupácii údajne jantárový zázrak rozobrali a odviezli do Kaliningradu, odkiaľ po ich ústupe v marci 1945 zmizla. Dodnes sa nepodarilo vypátrať, kto a kam ju odviezol.
O jantárovom poklade kolujú rôznorodé špekulácie. Dnes sa v Cárskom Sele veľké jantárové panely opäť prelínajú so zrkadlami a s maľbami. Steny zdobia kópie benátskych mozaík vytvorené z drahokamov, ktoré predstavujú alegóriu ľudských zmyslov: zrak, sluch, chuť, čuch a hmat. V roku 1996 v Nemecku našli originál mozaiky Čuch a hmat. Nemci ju o tri roky neskôr osobne odovzdali Vladimirovi Putinovi spolu s jednou skrinkou. Originál benátskej mozaiky sa na stene neobjaví a bude vystavený zvlášť vedľa kópie.
Na kompletnú obnovu komnaty použili reštaurátori vyše šesť ton jantárového kameňa z Kaliningradu. V roku 1999 bola zapísaná do Guinnessovej knihy rekordov ako najväčšia "jantárová škatuľa" na svete.
Ruská vláda rozhodla o rekonštrukcii komnaty v roku 1979. Za dvadsať rokov na jej obnovenie vynaložili takmer 8 miliónov dolárov z ruského rozpočtu. Dokončenie k jubileu Petrohradu sa podarilo najmä preto, lebo nemecký plynárenský koncern Ruhrgas venoval pred tromi rokmi na tento účel 3,5 milióna dolárov.
V prepychovom Jekaterinskom paláci ruské cárovné a cárovia usporadúvali recepcie pre zahraničných veľvyslancov, slávnostné plesy a oslavovali najvýznamnejšie jubileá. Prezident Putin sa rozhodol oživiť túto tradíciu a svojich hostí privezie do sídla, ktoré vonia novotou, ligoce sa zlatom a drahokamami a je pýchou usporiadateľov jubilejných osláv 300. výročia Petrohradu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 21:50