StoryEditor

Index ESO stále rastie

14.08.2006, 00:00

Hodnota indexu ESO sa v máji a júni opäť zvýšila a dosiahla už 118,9 bodu. V týchto mesiacoch znova dochádza k zrýchľovaniu medzimesačnej zmeny hodnoty indexu, keď v máji bola 0,47 percenta a v júni 0,54 percenta. Na medziročnej úrovni však došlo opäť k miernemu poklesu.
Z hľadiska príspevku jednotlivých čiastkových indexov možno na mesačnej i ročnej báze konštatovať podobný stav, i keď nie vývoj. Pri oboch porovnaniach sa najväčším príspevkom na raste podieľajú výdavky domácností, ktoré rýchlo rastú. Druhým hlavným atribútom rastu je pokles nezamestnanosti v hospodárstve, i keď jeho príspevok sa už pomaly oslabuje a nepredstavuje taký dominantný faktor ako počas minulého obdobia. V júni sa do pozitívneho príspevku na ročnom porovnaní prehupol aj čiastkový index reálnych vkladov, ktorý má však v konštrukcii indexu len minimálnu váhu, preto jeho príspevok k rastu je na zanedbateľnej úrovni.
Celkovo bolo v sledovaných odvetviach v máji a júni zamestnaných viac ľudí ako počas predchádzajúcich mesiacov a taktiež viac ako v rovnakých obdobiach minulého roka. Vývoj v jednotlivých odvetviach je však mierne rozdielny. Popri priemysle a veľkoobchode rastú počty zamestnancov aj v klasických sezónnych odvetviach -- hoteloch a reštauráciách a taktiež v stavebníctve. Nevyrovnaný vývoj pozorujeme v doprave, kde sa v máji počet zamestnancov znížil o viac ako tisíc a v júni sa, naopak, opäť zvýšil. V ostatných odvetviach -- vybraných službách, v predaji vozidiel a mierne aj v klasickom maloobchode -- došlo k poklesu počtu zamestnancov. Celkovo však môžeme povedať, že počet zamestnancov v hospodárstve rastie, veď v júni pracovalo takmer o 30-tisíc zamestnancom viac ako v rovnakom období minulého roka. Index zamestnanosti tak vzrástol aj v tomto mesiaci a dosiahol hranicu 95,83 bodu. Dynamika rastu tohto indexu však už pomaly klesá a medzimesačný rast dosiahol už iba 0,18 percenta.
Priemerná mzda v odvetviach hospodárstva sledovaných pre potreby indexu ESO vzrástla v oboch mesiacoch. Vývoj však pokračuje trochu nevyrovnane, i keď došlo k rastu čiastkového indexu počas oboch sledovaných mesiacov, ale s rozdielnou dynamikou. V júni boli mzdy vo všetkých odvetviach vyššie ako v rovnakom období minulého roka. Rast cenovej hladiny tiež zvyšoval dynamiku, čo sa premietlo do pomalšieho rastu reálnych miezd.
Miera evidovanej nezamestnanosti takisto pokračuje vo svojom poklese, i keď sa zdá, že pomaly naráža na bariéru štruktúrnej nezamestnanosti a jej pokles sa spomaľuje. V máji bola miera evidovanej nezamestnanosti 10,6 percenta a v júni ešte klesla na 10,4 percenta. Index nezamestnanosti dosiahol 126,5 bodu a na rozdiel od predchádzajúcich 14 mesiacov sa medzimesačná zmena čiastkového indexu mierne zvýšila.
Maloobchodné tržby pokračujú v rýchlom raste a iba potvrdzujú vysoký apetít spotrebiteľov. V máji rast maloobchodných tržieb dosiahol 9,3 percenta, v júni dokonca 10,7 percenta. Index výdavkov tak stále rastie a rýchlosť rastu sa neustále zvyšuje a v súčasnosti je dominantným hráčom vo zvyšovaní ekonomickej sily občana.
Na peňažných sadzbách hrá prvé husle zvyšovanie úrokových mier s cieľom zabrániť rastu cenovej hladiny, ktoré by nebolo v súlade s inflačnými cieľmi Národnej banky Slovenska. Na konci mája došlo už k druhému zvýšeniu sadzieb a v júli k ďalšiemu. To sa prejavilo aj v raste sadzieb z vkladov, čo pozitívne vplývalo na rast indexu reálnych vkladov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 02:31