StoryEditor

Ďalšie ratingové hodnotenia

08.01.2006, 23:00

Slovenská ratingová agentúraTM, ktorá je od roku 2003 členom skupiny European Rating AgencyTM, priradila svoje ďalšie verejné ratingové hodnotenia. Prvé ratingové hodnotenie získalo mesto Liptovský Hrádok. K ďalším ratingovým hodnoteniam patrila aktualizácia ratingového hodnotenia mesta Humenné. Slovenská ratingová agentúra si tak naďalej počtom verejných ratingových hodnotení udržiava pozíciu lídra na slovenskom trhu.

Prvé ratingové hodnotenie mesta Liptovský Hrádok

Slovenská ratingová agentúra priraďuje mestu Liptovský Hrádok nasledovné ratingové hodnotenie:

Dlhodobý korunový rating BB+ (stabilný výhľad)
Dlhodobý devízový rating BB (stabilný výhľad)
Krátkodobý rating S3

Mestu Liptovský Hrádok bolo priradené dlhodobé ratingové hodnotenie v kategórií transakcií v slovenských korunách BB+ (stabilný výhľad). V kategórii transakcií v cudzích menách bolo mestu Liptovský Hrádok priradené ratingové hodnotenie BB (stabilný výhľad). Krátkodobé ratingové hodnotenie mesta Liptovský Hrádok je S3, čo je najlepšie možné krátkodobé ratingové hodnotenie pre subjekty dosahujúce dlhodobé ratingové hodnotenie BB+.

Zdôvodnenie:
Mesto Liptovský Hrádok, situované v hornej časti regiónu Liptov, je strediskom letnej a zimnej rekreácie a ideálnym východiskom do turisticky významných lokalít Vysokých a Nízkych Tatier. Počtom obyvateľov 8 111 (k 12/2003) patrí medzi menšie mestá SR. Z politicko-správneho hľadiska je mesto začlenené do okresu Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Mesto Liptovský Hrádok patrí medzi územia so slabým znečistením ovzdušia.
V oblasti strategického rozvoja má mesto definovanú jasnú víziu, ktorú premietlo do svojho základného strategického dokumentu -- Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Liptovský Hrádok na roky 2004 -- 2008. K hlavným rozvojovým oblastiam mesta patria podpora a rozvoj cestovného ruchu, zvýšenie zamestnanosti a zvýšenie kvality života v meste.
Finančné hospodárenie mesta bolo v rokoch 2002 -- 2004 ukončené prebytkom, výška prebytku k ultimu roka 2004 dosiahla 7,8 mil. Sk. Mesto Liptovský Hrádok v súčasnosti dodržiava obe kritériá v zmysle nových pravidiel rozpočtového hospodárenia. Mesto v súčasnosti disponuje dostatkom finančných prostriedkov na uhrádzanie svojich záväzkov a nepociťuje disproporciu v cash-flow.

Mesto Humenné so zvýšeným ratingovým hodnotením

Slovenská ratingová agentúra zvyšuje mestu Humenné ratingové hodnotenie v slovenských korunách a zvyšuje ratingové hodnotenie v cudzích menách nasledovne:

Dlhodobý korunový rating BBB+ (stabilný výhľad)
Dlhodobý devízový rating BBB (stabilný výhľad)
Krátkodobý rating S2

Priradené dlhodobé ratingové hodnotenie v kategórií transakcií v slovenských korunách BBB+ (stabilný výhľad) je o 2 stupne nižšie ako ratingové hodnotenie štátu (A stabilný výhľad). V kategórii transakcií v cudzích menách bolo mestu Humenné priradené ratingové hodnotenie BBB (stabilný výhľad). Krátkodobé ratingové hodnotenie Mesta Humenné je S2, čo je najlepšie možné krátkodobé ratingové hodnotenie pre subjekty dosahujúce dlhodobé ratingové hodnotenie BBB+.

Zdôvodnenie:
Hospodárenie mesta považuje agentúra naďalej za stabilné. Celkové hospodárenie mesta Humenné bolo v roku 2004 ukončené s prebytkom v objeme 15 253 tis. Sk, pričom tieto prostriedky boli v tomto roku použité na investičný rozvoj mesta. Mesto disponovalo k ultimu roka 2004 dostatočným objemom finančných prostriedkov na uhrádzanie svojich záväzkov včas a v plnej výške. Mesto neeviduje žiadne záväzky po lehote splatnosti. Úverová zadlženosť je tvorená v celom objeme úvermi zo Štátneho fondu rozvoja bývania čerpanými za zvýhodnených podmienok.
Mesto Humenné patrí k stabilným subjektom v komunálnom sektore z hľadiska finančného hospodárenia a napĺňania strategických cieľov rozvoja. Rozsahom investičných projektov sa mesto radí medzi významnejších investorov, pritom pokrýva rôzne oblasti života mesta.
Mesto Humenné aktívne podporuje rast zamestnanosti v meste. Vybudovaním priemyselného parku Guttmanovo v roku 2004, ako aj realizáciou iných investičných projektov sa mesto Humenné aktívne podieľalo na zvýšení zamestnanosti v meste, čím sa nezamestnanosť v meste znížila v roku 2005 cca o 4 %, čo hodnotíme pozitívne.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/rating, menuAlias = rating, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:34