StoryEditor

Informačná budúcnosť

28.03.2007, 00:00

Pred pár dňami sa uskutočnil najväčší svetový veľtrh informačných technológií CeBIT. Bola to príležitosť oboznámiť sa s novinkami, ktoré aktuálne prichádzajú na trh, ale aj s víziami, ktoré firmy pripravujú na blízke obdobie. Čo nás teda čaká v najbližších piatich rokoch?

Miliarda počítačov
V súčasnosti sa vo svete používajú stovky miliónov počítačov. O pár rokov, presnejšie povedané už v roku 2010, ich bude podľa odhadu spoločnosti Deloitte 1,3 miliardy. A to už je celkom slušné číslo. Štatisticky bude mať každý piaty či šiesty obyvateľ našej planéty vlastný počítač. V tom istom čase by malo byť v prevádzke takmer 500 miliónov mobilných širokopásmových pripojení. Ako však dodáva Deloitte, žiadna technologická revolúcia nehrozí. Zmeny by mali prísť postupne, tak, že si to ani neuvedomíme. Jednou zo zmien bude, že do práce budeme chodiť pomenej a viac budeme pracovať doma. V praxi by to malo znamenať, že pracovné tímy budú pôsobiť v rámci celej planéty a ich hlavným nástrojom bude počítač.
Naopak, veľké zmeny by podľa štúdie mali nastať v automobilovej doprave. Stručne povedané, automobil sa premení na kanceláriu. Samozrejme, že to bude platiť hlavne pre spolucestujúcich, no aj vodiči sa majú na čo tešiť. Navigačné systémy by mali byť také zdokonalené, že budú riadiť automobil len na základe želania cestujúcich. Takže bude stačiť "zaveliť" choď domov, a naše želanie sa vyplní.
Stále je však čo doháňať v oblasti počítačovej gramotnosti. Napriek výraznému nárastu počtu počítačov a tiež aj pripojenia na internet v Európskej únii až 37 percent obyvateľov nemá žiadne počítačové znalosti. Upozornil na to prieskum európskeho štatistického úradu Eurostat. Samozrejme, že počítačové znalosti sa menia vekom. Kým v najmladšej vekovej kategórii by malo problém s počítačom iba 10 percent populácie, vo vekovej skupine nad 65 rokov je to už takmer 80 %.
Tento hendikep môže pomôcť odstrániť vízia spoločnosti IBM. Podľa jej predpokladov do piatich rokov by mal byť preklad reči v reálnom čase bežnou záležitosťou. Takže aj jazyková bariéra pri vyhľadávaní informácií na webe bude čoskoro už minulosťou.

Miliardy gigabajtov
Rovnakým tempom, ako narastá počet počítačov a tiež pripojení do internetu, rastie aj počet digitálnych informácií. Vlani celosvetovo vzniklo, prípadne bolo skopírovaných, 161 miliárd gigabajtov informácií. Do roku 2010 by mal tento objem šesťnásobne vzrásť. Rovnako dynamický rast môžeme sledovať aj pri počte e-mailových schránok či používateľov internetu. V období rokov 1998 a 2006 sa počet schránok zvýšil z 253 miliónov takmer na 1,6 miliardy. Kým v roku 1996 internet bežne používalo iba 48 miliónov obyvateľov, v minulom roku ich už bola 1,1 miliardy a do roku 2010 pribudne ďalších 500 miliónov.
Inými slovami, každý rok bude pribúdať množstvo informácií. Aby sme ich dokázali spracovať, budeme musieť využívať čoraz rýchlejšie počítače, čoraz prepracovanejšie softvéry, ktoré nám umožnia filtrovať informácie a vyberať z nich to najdôležitejšie. Nie je to tak dávno, čo procesory bežali na frekvenciách rádovo MHz. Podobne je to aj s počtom jadier. Pomaly budú mať aj mobilné telefóny minimálne dvojjadrový procesor. No vývoj ide neustále dopredu. Firma Intel predstavila prvý programovateľný procesor, ktorý dokáže uskutočniť bilión operácií za sekundu. Tento teraflopový procesor má 80 jadier a vystačí mu príkon 62 wattov.
Významnou zmenou je aj uvedenie nového operačného systému Windows Vista. Operačný systém je teraz po prvýkrát kompletne lokalizovaný do slovenského jazyka. Podľa autorov je bezpečnejší ako jeho predchádzajúce verzie. Vývoj však ide rýchlo ďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:17