StoryEditor

Výrobky z Ázie zaplavujú USA

11.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Nedostatočná kvalita amerických výrobkov vedie k trvalému poklesu podielu Spojených štátov amerických na svetovom exporte. Spojené štáty pritom dovážajú oveľa viac tovarov a služieb ako samy v zahraničí predávajú.

Len v auguste presiahol dovoz USA objem vyvezených tovarov o 54 miliárd dolárov, pričom podľa aktuálnych odhadov celoročný deficit zahraničného obchodu hospodárskej veľmoci by mal vzrásť až na 600 miliárd dolárov.
Americký export, ktorého podiel na celosvetovom vývoze sa aktuálne prepadol na 54 percent, stráca na celosvetovom trhu konkurencieschopnosť. Európania čoraz viac zanevierajú na americké produkty. Po spoločnostiach Disney, Wal Mart a GAP už zníženie obratu postihlo aj Coca-Colu, McDonald's a tabakový gigant Marlboro, uviedol nemecký denník Der Standard. Protiamerická nálada v Európe pritom pravdepodobne zohráva len malú úlohu. Podľa štúdie britského denníka The Financial Times sa európsky spotrebiteľ pri výbere produktov rozhoduje podľa kvality výrobku, ako aj sociálnej politiky výrobcu.
Na druhej strane, americký trh zaplavujú ázijské výrobky. Japonsko dováža lacné automobily, Čína textilné výrobky. V roku 2005 bude podľa odhadov až 75 percent textilu na americkom trhu pochádzať práve z Číny.
Zhoršovanie zahraničného obchodu nie je novinkou, americký zahraničný obchod je deficitný už od 80. rokov. Keďže výdavky v najbližšom období nepriškrtí americká vláda ani domácnosti, musí krajina na dosiahnutie ekonomickej rovnováhy prilákať zahraničný kapitál - denne až dve miliardy dolárov.
Dlhodobo však nie je takýto stav udržateľný, pretože ekonomické subjekty namiesto investovania splácajú pôžičky. Dolár tak vplyvom vývoja obchodnej bilancie stratil oproti hlavným svetovým menám v posledných dvoch rokoch 14 percent, oproti euru sa znehodnotil dokonca až o 30 percent. Podľa Medzinárodného menového fondu najväčšie riziko vývoja americkej ekonomiky spočíva práve vo vývoji obchodného deficitu krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 18:49