StoryEditor

Murdoch dosiahol cieľ

02.08.2007, 00:00
Po tri mesiace trvajúcich rokovaniach dosiahol mediálny magnát Rupert Murdoch svoj cieľ. Rodina Bancroftovcov, ktorá vlastní približne 37 percent hlasovacích práv koncernu Dow Jones, súhlasila s predajom. Očakáva sa aj súhlas ďalších akcionárov, ktorí majú zhruba 29 percent hlasov, čím by Murdoch získal potrebnú väčšinu. Podľa denníka Handelsblatt problémy neočakáva ani burza. Kurz akcií Dow Jones po oznámení vzrástol o vyše dvanásť percent.

Po tri mesiace trvajúcich rokovaniach dosiahol mediálny magnát Rupert Murdoch svoj cieľ. Rodina Bancroftovcov, ktorá vlastní približne 37 percent hlasovacích práv koncernu Dow Jones, súhlasila s predajom.
Očakáva sa aj súhlas ďalších akcionárov, ktorí majú zhruba 29 percent hlasov, čím by Murdoch získal potrebnú väčšinu. Podľa denníka Handelsblatt problémy neočakáva ani burza. Kurz akcií Dow Jones po oznámení vzrástol o vyše dvanásť percent.
Murdochova spoločnosť News Corp. zaplatí za akcie vydavateľa popredného denníka The Wall Street Journal 60 dolárov (1 470 korún), čím celá transakcia má hodnotu 5,6 miliardy dolárov. Analytik Michael Wolf síce považuje cenu za prehnanú, no Murdoch má podľa neho najviac možností uviesť Dow Jones do digitálneho veku.
Transakciu ešte musí schváliť príslušný dozorný úrad v USA. Murdoch však neočakáva žiadne problémy a celá transakcia by sa mohla zavŕšiť ešte v tomto roku.

Murdoch zvíťazil
Dohodou sa končí dlhá odysea. Hoci Murdoch ponúkal za akcie viac než 60 percent nad priemernou hodnotou ich kurzu, Bancroftovci spočiatku akvizíciu odmietali. Obávali sa totiž o nezávislosť denníka, keďže podľa Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) má Murdoch povesť, že sa snaží obsahovo ovplyvňovať médiá vo svojom vlastníctve. Jeho plány vyvolali koncom júna protesty asi dvoch stoviek novinárov.
Murdoch sa snažil tieto obavy rozptýliť vytvorením päťčlennej komisie, ktorej úlohou bude dohliadať na nezávislosť denníka, píše Financial Times Deutschland. Okrem toho magnát uvažuje o rozšírení rozsahu denníka o štyri strany. Kontrolu si akcionári Dow Jones zachovajú aj ďalším spôsobom. Zástupca Bancroftovcov alebo iná obojstranne prijateľná osoba totiž získa kreslo v predstavenstve News Corp.
Murdochovo mediálne impérium obsahuje 170 novinových titulov vrátane New York Post, britských Times a bulvárneho časopisu Sun, televízne stanice, filmové štúdiá (20th Century Fox) a celý rad internetových firiem, napríklad obľúbenú stránku MySpace.

Veľkorysé gesto
Pritom ešte v pondelok bola transakcia viac než neistá a Murdoch dokonca pohrozil stiahnutím ponuky. Okrem News Corp. sa o Dow Jones uchádzala aj stanica CNBC a mediálny koncern Pearson, ktoré však z pretekov odstúpili. Zostal iba Murdoch ako jediný záujemca o celú spoločnosť. Hoci sa niektorí Bancroftovci snažili získať inú ponuku, napokon zlyhali. Keďže nemali inú alternatívu, väčšina členov rozhádanej rodiny sa napokon priklonila k ponuke News Corp.
K rozhodovaniu zrejme prispelo aj Murdochovo veľkorysé gesto. V poslednej minúte totiž sľúbil, že prevezme časť nákladov rodiny na právnikov a poradcov, ktoré by mohli dosiahnuť až tridsať miliónov dolárov, píše Handelsblatt.
"Na jednej strane je to smutné, no na druhej je to jediné rozumné, čo sme mohli urobiť," cituje Elisabeth Goth Chelbergovú z bancroftovskej rodiny denník FAZ. Dow Jones totiž spolu s Murdochom získa viac peňazí a môže sa lepšie prezentovať vo svete.
Dow Jones okrem The Wall Street Journalu vlastní aj ekonomický týždenník Barron's a agentúru Dow Jones Newswires. Vďaka tejto akvizícií sa Murdoch vyšvihne do svetovej ligy k agentúram Reuters a Bloomberg. Navyše mu pomôže s tvorbou ekonomického televízneho programu Fox Business, ktorý sa začne vysielať 15. októbra. Podľa FAZ chce takto konkurovať televíznej stanici CNBC.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 21:54