StoryEditor

Šéfovia EADS pred súdom

04.10.2007, 00:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsky burzový dohľad AMF obvinil vysokých predstaviteľov a akcionárov EADS z takzvaného insider trading, teda zo zneužitia dôverných informácií pri obchode s akciami. Vysokopostavení predstavitelia európskeho leteckého a zbrojárskeho koncernu, ktorí boli oboznámení s problémami Airbusu, totiž tesne pred ich zverejnením predávali akcie EADS. Denník Le Figaro, ktorý informáciu priniesol, cituje správu AMF, ktorú mal k dispozícii. V nej sa uvádza, že "medzi novembrom 2005 a marcom 2006 prišlo k masívnemu insider trading".
Podľa Le Figaro predbežná správa AMF bola odovzdaná parížskej prokuratúre. Problémy Airbusu týkajúce sa posunutia dodávok lietadla A380 a upozornenie o ich vplyvoch na zisk boli zverejnené v júni 2006, čo viedlo k prepadu akcie EADS o 26 percent v priebehu jedného dňa. AMF a parížska prokuratúra vedú oddelené vyšetrovania potenciálneho porušenia zákonov zo strany predstaviteľov Airbusu a EADS.
Le Figaro uviedlo, že podľa AMF veľkí akcionári EADS -- spoločnosti Lagardere a DaimlerChrysler, rovnako ako generálny riaditeľ Lagardere Arnaud Lagardere, vtedajší generálni riaditelia EADS Thomas Enders a Noel Forgeard, niektorí členovia výkonného výboru EADS a vtedajší riaditeľ Airbusu Gustav Humbert vedeli o posunutí dodávok superjumba A380 a o aktuálnom upozornení na jeho vplyv na zisk ešte predtým, ako predali svoje akcie a zrealizovali opcie.
Podozrenie zo zneužitia dôverných informácií vyšetruje aj nemecká prokuratúra. Nikto z AMF ani EADS uvedené informácie nekomentoval.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. jún 2024 04:03