StoryEditor

Postavia piliarsky závod

29.10.2007, 23:00

Vybudovanie piliarskeho závodu, infraštrukty, teplárne na biomasu a výrobu elektrickej energie sľubuje levočskej samospráve rakúska spoločnosť Feldbacher Holzverarbeitungs. Investícia za miliardu korún počíta s vytvorením asi tristo pracovných miest. Investor má záujem o polovicu zo sedemnásť hektárového priemyselného parku. Podnikať by chcel začať do troch rokov. Ide o majetkovoprávne vyrovnané územie na zelenej lúke, ktoré pripravilo mesto, a do výkupu pozemkov vložilo 32 miliónov korún. Nemá však vybudovanú infraštruktúru.
"Park sme pripravili bez finančnej pomoci štátu a eurofondov, preto hľadáme firmy ochotné investovať do inžinierskych sietí, s čím Feldbacher súhlasil," vysvetľuje Miroslav Vilkovský, primátor Levoče. Predaj pozemkov investorovi kritizovala pravicová časť poslancov, ktorým sa nepozdávala cena 24 korún za štvorcový meter. Poukazovali na fakt, že mesto vykupovalo pozemky takmer desaťnásobne drahšie. Niektorí tiež spochybňovali serióznosť firmy zastupujúcej investora. O park sa investori nebijú, a preto by samospráva mala využiť prejavený záujem a neodplašiť ho, zdôrazňuje radnica. Väčšina poslancov s predajom súhlasí. Zatiaľ bez stanovenej kúpnej ceny, ktorú plánujú dorokovať pri príprave zmluvy.
"Je to seriózny zámer, bez akýchkoľvek špekulácií," tvrdí Leonóra Lenčuchová, zástupkyňa spoločnosti Feldbacher Slovakia. Predpokladá, že do vybudovania infraštruktúry bude musieť dať firma asi 40 miliónov korún a mieni sa uchádzať aj o štátnu dotáciu cez agentúru Sario. Primátor predpokladá, že za odporom časti poslaneckého zboru môže byť strach miestnych píl a drevárskych firmičiek, ktoré sa obávajú konkurencie. O rakúskej investícii by malo definitívne rozhodnúť rokovanie poslancov koncom novembra.
Spoločnosť Feldbacher je rodinnou firmou s viac ako storočnou tradíciou v spracúvaní dreva. V Levoči počíta s výrobou predovšetkým lepených platní z masívu a so zhodnocovaním biomasy na energetické účely. Perspektívne uvažuje aj o produkcii drevených domov. V Rakúsku sa zaoberá výrobou reziva, drevených profilov a podláh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:06