StoryEditor

Walt Disney obmedzí výrobu filmov

20.07.2006, 00:00

Americká spoločnosť Walt Disney plánuje znížiť ročnú produkciu filmov a zrušiť zhruba 650 pracovných miest, čo znamená prepustiť 20 percent zamestnancov vo filmových štúdiách. Toto rozhodnutie padlo napriek veľkému úspechu druhého dielu filmu Piráti z Karibiku.
Spoločnosť bude ročne produkovať a distribuovať zhruba desať hraných a animovaných filmov pod značkou Disney a dva až tri filmy pod značkou Touchstone. V súčasnosti produkuje Walt Disney ročne 14 až 18 filmov, ktoré sú rovnomernejšie rozdelené medzi značky Disney a Touchstone. Spoločnosť podľa BBC plánuje obmedziť hlavne produkciu filmov pre dospelých a sústrediť sa chce na rodinné veľkofilmy.
Ako ďalej spoločnosť informovala, z vedenia filmovej produkcie odíde Nina Jacobsonová, ktorá mala na starosti hrané filmy. Na jej miesto nastúpi súčasný šéf marketingu divízie Walt Disney Studios Oren Aviv. Jacobsonová pôsobila vo firme Walt Disney od roku 1998 a stála za filmovými hitmi, ako sú Piráti z Karibiku a Šiesty zmysel. Filmovej divízii spoločnosti Disney sa však už štyri štvrťroky nepodarilo zvýšiť zisk a podľa analytikov musí firma zvýšiť návratnosť filmových investícií, píše agentúra Reuters.
Nový diel Pirátov z Karibiku s podtitulom Truhla mŕtveho muža prekonal pri svojom nedávnom premiérovom uvedení v amerických kinách všetky doterajšie rekordy. Podľa odhadov firmy Nielsen EDI zarobil za tri dni až 132 miliónov dolárov, čo je v prepočte približne 3,96 miliardy Sk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:35