StoryEditor

Daimler a dynastia Ming

14.08.2006, 00:00

Čínske dynastie Han a Ming našli svoj koniec už pred stáročiami, no to im nezabránilo skrížiť plány koncernu DaimlerChrysler.
Koncern spolu s Beijing Automotive Industry Holding (BAIC) pripravil investíciu zhruba miliardy eur, v prepočte 37,4 miliardy korún, do novej pekinskej továrne, ktorá by mala podľa denníka Die Welt vyrábať vyše stotisíc áut ročne.
No plány sú ohrozené. Počas výkopových prác bolo odhalených 26 starých hrobov. Sedem pochádza z vyše dvetisíc rokov starej dynastie Han (rok 25 p. n. l. -- 220 n. l.) a ďalšie z čias dynastií Liao (916 -- 1125) a Ming (1366 -- 1644). Nález privolal na scénu pekinských archeológov, ochrancov pamiatok a verejnosť, takže časový plán dokončenia miliardovej továrne je viac než ohrozený.
Na obidve firmy sa zosypala vlna kritiky. Ako sa Die Welt odvoláva na čínsku tlač, Daimler aj BAIC sa už dva roky snažia zatajiť nález. Prvý hrob našli údajne už v roku 2004 a zatiaľ posledný objavili v marci tohto roka.
Podľa čínskych zákonov musia stavitelia ohlásiť každý archeologický nález a niesť aj náklady na výskum. Zamestnanci čínskeho zastúpenia Daimleru však odmietli prevziať náklady vo výške asi 51-tisíc eur.
Keď sa spoločný podnik sťažoval na kultúrne úrady, spor sa vyostril a inšpekcia 25. júla zistila, že hroby boli znova zasypané a zabetónované.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 19:31