StoryEditor

Time Warner by sa mal rozdeliť

08.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Rozdelenie amerického mediálneho koncernu Time Warner na štyri časti by zvýšilo jeho burzovú hodnotu o 40 miliárd USD, čo je takmer o polovicu. Vyplýva to zo štúdie investičnej banky Lazard, ktorú si u nej objednal finančný investor a veľký akcionár koncernu Carl Icahn, ktorý navrhol rozdelenie.
Podľa plánu Icahna by sa internetová divízia America Online (AOL) a vydavateľské aktivity a aktivity v segmente káblovej televízie vydelili a postavili na vlastné nohy. Káblová televízia, ktorá zahŕňa stanicu CNN a platený kanál Home Box Office, by sa mala spojiť s hollywoodskymi štúdiami Warner Bros. Podľa odhadov banky by zatvorenie manhattanskej centrály koncernu ušetrilo niekoľko miliárd dolárov ročne.
Icahn okrem toho požaduje zvýšenie programu na spätný výkup akcií z 12,5 miliardy na 20 miliárd USD. Podľa uvedenej štúdie sa hodnota AOL odhaduje na 17,5 až 21 miliárd USD, nového Time Warner na 55,8 až 61,3 miliardy USD, vydavateľskej spoločnosti na 12,6 až 14,1 miliardy USD a káblovej divízie Time Warner na 43,3 až 48,5 miliardy USD. Celková hodnota týchto separovaných divízií predstavuje 129,3 až 145 miliárd USD alebo maximálne 26,57 USD na akciu. Pri súčasnom kurze akcie koncernu 18,36 USD má Time Warner hodnotu okolo 81 miliárd USD.
Icahn, ktorého investičná skupina vlastní asi päť percent akcií Time Warner, chce zosadiť manažment na čele s Richardom Parsonsom a na ich miesto dosadiť vlastných ľudí. Podľa spomínanej analýzy sa Parsons, ktorý je na svojom mieste od roku 2002, ukázal neschopný pripraviť AOL na éru širokopásmového internetu a z Time Warner urobil iba spolubežca. V štúdii sa veľmi tvrdo kritizujú predovšetkým vysoké náklady koncernu. Analýza však mlčí o tom, akým spôsobom sa majú mediálne koncerny vyrovnať s digitálnymi technológiami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 13:33