StoryEditor

V Škodovke hrozí štrajk

12.03.2007, 23:00
V mladoboleslavskej spoločnosti Škoda Auto sa po dvoch rokoch opäť schyľuje ku konfliktu za platy zamestnancov. Jeho výsledkom by mohol byť aj časovo neobmedzený štrajk.
V článku je graf

V mladoboleslavskej spoločnosti Škoda Auto sa po dvoch rokoch opäť schyľuje ku konfliktu za platy zamestnancov. Jeho výsledkom by mohol byť aj časovo neobmedzený štrajk, ktorý, ak sa obe strany nedohodnú, zvažujú odbory na apríl.
Odbory a vedenie automobilky majú za sebou už štyri kolá rokovaní, ktoré však žiadny výsledok zatiaľ nepriniesli. Obe strany sa musia dohodnúť do 31. marca, keď vyprší platnosť terajšej mzdovej dohody. Už na budúci týždeň začnú odborári robiť informačné mítingy, ktoré obmedzia výrobu v spoločnosti. Ak sa nedohodnú na raste platov, sú odbory pripravené zorganizovať aj generálny míting s hodinovými výstražnými štrajkami vo všetkých troch zmenách. Nakoniec, ako povedal šéf odborov Jaroslav Povšík, nevylučujú ani to, že v apríli by mohlo dôjsť aj k časovo neobmedzenému štrajku. Podľa vedenia však nemajú žiadny dôvod na nátlakové akcie.
Príliš vysoký zisk
Prvý, viac než polhodinový informačný míting sa uskutoční 19. marca v mladoboleslavskej zvarovni a pre automobilku bude znamenať výpadok výroby približne 30 áut, povedal Povšík. Celkovo by odbory chceli do 22. marca usporiadať okolo 60 mítingov, a to aj na nočných zmenách.
"Budeme ľuďom vysvetľovať naše požiadavky. Vzhľadom na rekordné výsledky spoločnosti a stále rastúci predaj áut považujeme rast miezd, ktorý nám ponúka firma, za nízky," povedal Povšík. Odborári odmietajú aj podnikom navrhovaný nový mzdový systém, ktorý neprináša zaistený rast miezd všetkým zamestnancom. Spoločnosť zaznamenala za minulý rok 40-percentný rast čistého zisku na 11,06 miliardy českých korún (v prepočte približne 13,3 miliardy slovenských korún) a predaj sa zvýšil takmer o 11,7 percenta približne na 550-tisíc áut.
Rast zaznamenala firma aj na Slovensku, kde sa jej v predchádzajúcich rokoch darilo menej. V minulom roku však dosiahla najlepší výsledok po dvoch rokoch, keď predala u nás 21 386 nových škodoviek, z toho najúspešnejšie boli Fabia a Octavie (v roku 2005 to bolo 19 777 áut). Ani za prvé dva mesiace tohto roka ju iná automobilka na Slovensku nepredstihla, keď získala vyše 26-percentný podiel na trhu s 2 922 predanými autami.
Priepastný rozdiel
Konkrétne návrhy miezd predstavili obidve strany prvýkrát 8. februára. Spoločnosť Škoda Auto navrhla zvýšiť všetkým zamestnancom tarifné mzdy v priemere o 6,1 percenta, a to v období od 1. apríla 2007 do 31. marca 2009. Na tento rok navrhla jednorazovú odmenu 6 600 Kč (7 958 Sk), ktorú minulý týždeň navrhla zvýšiť na 8 000 Kč. Odbory však žiadajú dohodu len na jeden rok, a to do 31. marca 2008. V jej rámci požadujú zvýšenie mzdových taríf v priemere o 17 percent. Spolu s ďalšími požiadavkami odborov by to znamenalo rast miezd o 24 percent.
Bez započítania platov manažmentu sa dnes priemerná mesačná mzda v automobilke pohybuje okolo od 22-tisíc do 27-tisíc Kč (v prepočte od 26,5 tisíca do 32,5 tisíca Sk). Na porovnanie, v šiestich západoeurópskych továrňach koncernu Volkswagen, kam patrí aj Škoda Auto, sa hodinové mzdové náklady pohybujú okolo 43 eur (približne 1463 Sk). V Škode Auto je to sedem až osem eur, teda v prepočte 238 až 272 Sk. Priemerná mzda v Českej republike je približne 20-tisíc českých korún.
Podmienkou je mzdový model
Firma nevylučuje ani možné zvýšenie svojich mzdových taríf, no podmieňuje to ochotou odborárov prijať nový mzdový model. "Až keď sa nám podarí dohodnúť sa na celkovej podobe mzdového systému, môžeme začať diskutovať o zvýšení taríf a jednotlivých zložiek mzdy," povedal minulý týždeň personálny šéf automobilky Martin Jahn.
Naposledy sa rokovania obidvoch strán dostali do vyostrenejšej formy pred dvoma rokmi. V roku 2005 koncom marca v snahe presadiť zvýšenie miezd o 10 percent protestovali tisícky zamestnancov Škodovky neďaleko sídla spoločnosti v každej zmene približne hodinu. Výsledkom bol pokles výroby o 240 áut. Obidve strany sa nakoniec dohodli na kompromisnom 7-percentnom raste miezd na najbližšie dva roky. Táto dohoda koncom marca vyprší.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:16