StoryEditor

Slováci môžu profitovať z geologickej pomoci

07.08.2006, 00:00
Česko-slovenské geologické expedície chodili do Mongolska od 60. rokov minulého storočia. Pripravovali tam najmä geologické mapy a vyhľadávali nerastné suroviny. Niekoľko ložísk aj objavili. Po rozdelení federálnej republiky Česi pokračovali v geologickom prieskume, Slovensko na osem rokov spoluprácu prerušilo.

Česko-slovenské geologické expedície chodili do Mongolska od 60. rokov minulého storočia. Pripravovali tam najmä geologické mapy a vyhľadávali nerastné suroviny. Niekoľko ložísk aj objavili. Napríklad na severozápade od hlavného mesta Ulánbátaru zdroje medených porfýrových rúd s obsahom medi, molybdénu a zlata. Na tomto ložisku sa ťaží dodnes, pričom v súčasnosti tam pôsobí rusko-mongolská spoločnosť. Po rozdelení federálnej republiky Česi pokračovali v geologickom prieskume, Slovensko na osem rokov spoluprácu prerušilo.
"V geológii sme s Mongolskom začali opäť spolupracovať, až keď sme vstúpili do OECD, lebo z členstva v tejto organizácii vyplývajú aj povinnosti. Patrí medzi ne pomoc rozvojovým krajinám. Prvá samostatná slovenská expedícia išla do Mongolska až v roku 2005," informuje Pavel Bačo z regionálneho centra Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra v Košiciach. Naši geológovia boli v Mongolsku dva mesiace v rámci projektu vyhľadávania surovín na roky 2005 a 2006. Jeho cieľom je zhodnotiť možný výskyt kovov platinovej skupiny a minerálov vzácnych zemín v západnej časti Mongolska. Kovy platinovej skupiny (platina, paládium, irídium a osmium) sa používajú na výrobu automobilových katalyzátorov, ale aj v medicíne, kozmonautike a šperkárstve.
"Expedícia, v ktorej boli odborníci z geologického ústavu a Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave, preskúmala 15 lokalít. Tri z nich sú nádejné na výskyt kovov platinovej skupiny a minerálov vzácnych zemín," pokračuje Bačo. V päťčlennej výprave sa Bačo venoval napríklad tzv. šlychovým vzorkám. Odoberal ich v údoliach riek a z ich sedimentov. Ide o najrýchlejší a najjednoduchší spôsob zisťovania výskytu surovín, lebo v týchto vzorkách sa koncentrujú mnohé minerály.
Z projektu geologickej pomoci, na ktorý sa vynaložilo 100-tisíc dolárov (asi 3 milióny Sk), môže Slovensko v budúcnosti profitovať. "Mongolsko sa zaviazalo, že v prípade úspešného vyhľadania surovín bude mať Slovensko prednostné právo na ďalší prieskum a potom aj na ťažbu a úpravu surovín," dodal Bačo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. máj 2024 11:18