StoryEditor

Najvyšší súd potvrdil stop zlúčeniu cukrovarov

12.06.2006, 00:00
Autor:
SITASITA

Najvyšší súd doručil Protimonopolnému úradu rozsudok, v ktorom zamietol žalobu nemeckej spoločnosti Südzucker voči rozhodnutiu úradu o zákaze spojenia sa s francúzskym Saint-Luis Sucre. Odvolací senát tak potvrdil predchádzajúci rozsudok, v ktorom súd zamietol žalobu a tým potvrdil rozhodnutie rady úradu z roku 2004.
"Predmetná koncentrácia bola zakázaná z dôvodu vytvorenia kolektívnej dominancie spoločností Südzucker a Union des Sucreries at Destilleries Agricoles na relevantnom trhu výroby a predaja cukru pre výrobnú spotrebu a na trhu výroby a predaja cukru pre konečnú spotrebu na Slovensku," informoval hovorca úradu Miroslav Jurkovič.
V roku 2003, keď úrad posudzoval koncentráciu, pôsobili na slovenskom trhu spoločnosti Südzucker a Saint-Louis Sucre, ktoré boli spoluvlastníkmi Slovenských cukrovarov, resp. Eastern Sugar Slovensko. Ich spojenie by podľa Jurkoviča malo za dôsledok významné prekážky efektívnej súťaže na posudzovaných relevantných trhoch.
Rozhodnutie Rady Protimonopolného úradu nepovoliť fúziu spoločností Südzucker a Saint-Louis Sucre privítala aj Asociácia spracovateľov a spotrebiteľov sladidiel. "V prípade schválenej fúzie týchto dvoch spoločností by nastala ešte väčšia koncentrácia. Tým by sa aj oslabila hospodárska súťaž," uviedla ešte pred tromi rokmi asociácia.
Protimonopolný úrad svoje rozhodnutie zamietnuť fúziu oboch cukrovarníckych koncernov vysvetlil v roku 2003 tým, že zákon o ochrane hospodárskej súťaže vyžaduje takýto postup, ak by výsledkom koncentrácie posilňujúcej dominantné postavenie mohli byť významné prekážky efektívnej súťaže na trhu.
Podľa vtedajšieho vysvetlenia úradu by na trhoch výroby a predaja cukru pre výrobu a konečnú spotrebu v rámci územia Slovenska pôsobili len dve nadnárodné spoločnosti, čím by odberatelia a spotrebitelia boli odkázaní na podmienky, ktoré by tieto podniky stanovili.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 11:22