StoryEditor

Český podnikateľ Zelinka sa súdi s Váhostavom

19.07.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Český podnikateľ František Zelinka chce od Váhostavu vysúdiť 320 miliónov korún. Predmetom sporu je opustená vodná elektráreň na rieke Morave, ktorú začal stavať Váhostav, ale nedokončil ju.

Už niekoľko rokov stojí pri českom Bělove na rieke Morava rozostavaná a opustená vodná elektráreň. Autor myšlienky na jej postavenie František Zelinka však stále neochvejne verí: "Elektráreň dostaviame!"
"Už za totality mi zišlo na um elektráreň postaviť, pozemky som mal. Po zmene pomerov som sa do toho pustil," hovorí muž, ktorý založil spoločnosť Vestoz. Od Fondu životného prostredia získal pôžičku 50 miliónov českých korún a so žilinským Váhostavom (v súčasnosti v konkurze) uzatvoril zmluvu na stavbu. Dnes to ľutuje.
Keď Váhostavu zaplatil takmer 26 miliónov korún, zistil, že spoločnosť nestavia podľa projektovej dokumentácie. "Váhostav nedodržal na niekoľkých miestach rozmery až o 2,5 metra," ukazuje na plánoch. Strojovňa bola užšia, takže by sa tam ani nezmestila technológia, na ktorej pracoval rakúsky partner. "Rakúšania nám vtedy otvorene povedali, že v tejto situácii nemôžu nič garantovať," spomína Zelinka.
Vestoz teda prestal Váhostavu platiť. Ten si však najal právnika a docielil to, že Štátny fond životného prostredia Váhostavu elektráreň predal. "Aby sa zbavil ručenia, previedol elektráreň na novú spoločnosť, ktorú založil," pokračuje František Zelinka. Vestoz sa bránil tým, že účtoval Váhostavu penále. Váhostav neskôr stavbu opustil bez toho, aby ju zabezpečil. A tak sa bělovská hať stala hrozbou pri každom zvýšení hladiny Moravy, najmä pre susedné Otrokovice.
Vestoz podal žalobu, aby súd určil, čia je vlastne stavba. A súd rozhodol, že nemôže patriť Váhostavu, pretože je to zahraničná firma a zákon to nepripúšťa. V patovej situácii prišli k slovu súdy, ktoré stále nerozhodli. Zatiaľ čo Váhostav upadol do konkurzného konania a na penále dlhuje Vestozu už 260 miliónov korún, Zelinka sa súdi a musí si platiť dvoch právnikov, jedného českého a druhého slovenského.
Správca konkurznej podstaty Váhostavu Jozef Babčák označil pohľadávku českej firmy za fiktívnu. Podľa neho si Vestoz uplatnil voči Váhostavu pohľadávku z dôvodu náhrady škody v sume viac ako 320 miliónov slovenských korún. Správca však túto pohľadávku poprel 15. decembra 2004 na Krajskom súde v Banskej Bystrici. Vestoz si však prostredníctvom incidenčnej žaloby opätovne uplatnil svoju pohľadávku. Súd sa ňou zatiaľ nezaoberal. "Dôvod, prečo Zelinka koná tak, ako koná, bude zrejme ten, že zapríčinil 99 percent všetkých pochybení a nemá peniaze na dokončenie elektrárne," dodal Babčák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 12:25