StoryEditor

Potvrdené! Kia rozšíri výrobu

06.11.2006, 23:00
Autor:
SITASITA
Automobilka Kia oficiálne potvrdila rozšírenie výroby pri Žiline, ktoré už deklarovala v minulom roku. Minulý týždeň o ňom rokoval minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek s predsedom správnej rady koncernu Hyundai/Kia Mong-Koom Chungom.

Automobilka Kia oficiálne potvrdila rozšírenie výroby pri Žiline, ktoré už deklarovala v minulom roku. Minulý týždeň o ňom rokoval minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek s predsedom správnej rady koncernu Hyundai/Kia Mong-Koom Chungom.
Ako povedal hovorca slovenského zastúpenia Kie Dušan Dvořák, kórejská automobilka bude v slovenskom závode vyrábať tristotisíc áut a rovnaký počet motorov ročne. V závode sa malo podľa pôvodných plánov vyrábať o stotisíc áut a motorov menej. Investícia sa tak zvýši z plánovaných 800 miliónov na približne miliardu eur.
"V novembri alebo decembri začneme v automobilke sériovú výrobu, ktorú budeme postupne zvyšovať," povedal Dvořák. Kórejčania plánujú v budúcom roku vyrobiť v závode pri Žiline približne 150-tisíc áut. Automobilka by mala plnú výrobu dosiahnuť v roku 2009.
Dnes zamestnáva Kia pri Žiline viac ako 1 500 pracovníkov. "Teraz robíme nábor na druhú pracovnú zmenu, ktorý by sa mal ukončiť v marci budúceho roka, kedy by sme mali zamestnávať už dvetisíc ľudí," dodal Dvořák. Automobilka by mala koncom roka 2008 zamestnávať celkovo tritisíc pracovníkov.
V automobilke by sa mali vyrábať tri typy vozidiel a tri typy motorov. Výrobu modelu Cee´d v päťdverovej verzii odštartuje žilinský závod v decembri. Do konca tohto roka by mali Kórejčania pri Žiline vyrobiť vyše päťtisíc vozidiel pre európsky trh.
V septembri budúceho roka sa začne v Žiline vyrábať aj päťdverové kombi a v decembri 2007 trojdverová verzia modelu Cee´d, a výrazne tak vzrastie objem výroby.
Samotný názov nového modelu určeného výhradne pre európsky trh je dôkazom očakávaní ďalšieho boomu predaja. Názov cee´d je totiž odvodený od anglického slova seed - semienko, a má podľa spoločnosti symbolizovať základ rastu predaja vozidiel Kia v Európe.
Od januára budúceho roka sa k modelu Cee´d z kategórie nižšej strednej triedy pridá aj model športového úžitkového vozidla Kia Sportage.
Spoločnosť Kia Motors, najstaršia kórejská automobilka, je jednou z najrýchlejšie rastúcich automobilových spoločností na svete. Ročne vyrába viac než milión vozidiel, ktoré predáva v 160 krajinách sveta. Najnovšie vytvorila model auta len pre Európu, od ktorého si sľubuje väčší podiel na európskom trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 04:21