StoryEditor

Českým firmám sa na Slovensku darí

08.06.2005, 00:00
Spoločnosť Zliner vyhrala výberové konanie na modernizáciu a opravy autobusov bratislavského dopravného podniku. Úspech zlínskej firmy len potvrdzuje, že verejné súťaže na Slovensku sú pre české a moravské podniky významným zdrojom príjmov. Správa Úradu pre verejné zákazky, o ktorej má dnes rokovať slovenská vláda, dokladá, že podniky z ČR jasne predbehli ostatných zahraničných konkurentov.

Spoločnosť Zliner vyhrala výberové konanie na modernizáciu a opravy autobusov bratislavského dopravného podniku. Ide o obchod za dvesto miliónov slovenských korún. Úspech zlínskej firmy len potvrdzuje, že verejné súťaže na Slovensku sú pre české a moravské podniky významným zdrojom príjmov.
Správa Úradu pre verejné zákazky, o ktorej má dnes rokovať slovenská vláda, dokladá, že podniky z ČR jasne predbehli ostatných zahraničných konkurentov. Týka sa to tak počtu uzavretých zmlúv, ako aj ich finančného objemu. Uchádzači o verejné zákazky z Česka uzavreli minulý rok 211 zmlúv a získali tak až 60-percentný podiel na zákazkách, ktoré celkovo dostali zahraničné subjekty, píše sa v spomínanej správe. České spoločnosti tak realizovali dodávky za vyše 2,5 miliardy korún. Druhou najúspešnejšou krajinou na Slovensku bolo vlani Nemecko, podniky z tejto krajiny uzavreli necelých desať percent zmlúv, kým na tretie Rakúsko ich pripadlo asi šesť percent.
Oveľa menšie úspechy zaznamenali podnikatelia z iných susedných krajín, napríklad z Poľska a Maďarska, ktorí spolu uzavreli len 18 zmlúv. Celkovo sa presadili podniky z 21 krajín, okrem iných aj z USA, Ruska a Izraela.
Podniky z ČR sú úspešné predovšetkým v dodávkach tovaru, technológií a stavebných prác. Napríklad ostravská firma Tchas buduje čistiarne v Michalovciach a Poprade a podieľa sa aj na modernizácii železničnej trate v úseku Šenkvice -- Cífer. Královopolská spoločnosť Ria získala zase zákazku na rekonštrukciu čistiarne odpadových vôd v Nitre za 140 miliónov korún. Železniční stavby Brno sa v konzorciu s inými partnermi presadili vo dvoch výberových konaniach, ktoré vypísali Železnice SR, pričom celková hodnota prác dosahuje asi šesť miliárd korún. Ide napríklad o elektrifikáciu trate Banská Bystrica -- Zvolen.
Podľa názoru odborníkov budú úspechy českých firiem vo verejných súťažiach na Slovensku pokračovať. "Železničné trate i čistiarne odpadových vôd tieto firmy v ČR už stavali, preto majú skúsenosti i referencie. Okrem toho sa spájajú do konzorcií s miestnymi podnikmi, čím predložená ponuka dosahuje vyššiu konkurenčnú schopnosť," uviedol Roman Konečný z poradenskej agentúry Etis.
(gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 18:44