StoryEditor

Opäť bez elektriny

05.11.2006, 23:00
Európa nebola ďaleko od rozsiahleho výpadku elektrickej energie, varovala francúzska energetická spoločnosť RTE. Ako informovala BBC, v sobotu v noci zlyhali v dôsledku prudkého ochladenia a nárazového zvýšenia odberu dodávky v Nemecku a dominovým efektom sa výpadok šíril do ďalších krajín. Nový výpadok nemohol prísť v lepšom čase pre Medzinárodnú agentúru pre energiu. Tá prvýkrát za svoju 32-ročnú históriu plánuje práve zajtra vydať správu, v ktorej vyzýva svetové vlády, aby urýchlili výstavbu nových jadrových elektrární.

Európa nebola ďaleko od rozsiahleho výpadku elektrickej energie, varovala francúzska energetická spoločnosť RTE. Ako informovala BBC, v sobotu v noci zlyhali v dôsledku prudkého ochladenia a nárazového zvýšenia odberu dodávky v Nemecku a dominovým efektom sa výpadok šíril do ďalších krajín. Zasiahnuté bolo aj východné Francúzsko plus časť hlavného mesta Paríž, Belgicko, Španielsko a Taliansko. Posledne menovaná krajina pritom už zažila aj výpadok, ktorý ochromil celý štát. Koncom septembra 2003 na päť hodín vypadla elektrina v celej krajine, keď búrka vo Švajčiarsku poškodila siete zásobujúce elektrinou susedný štát. Postihnutých bolo 57 miliónov ľudí. Tu sa situáciu podarilo zvládnuť do dvoch hodín. Ako však pre Reuters povedal Maurice Marion z odborovej organizácie CGT, vo Francúzsku je to najhorší výpadok elektriny za ostatných 30 rokov. V Nemecku nemali elektrinu obyvatelia troch spolkových krajín.
Kritický bod zlomu
Napriek tomu, nový výpadok nemohol prísť v lepšom čase pre Medzinárodnú agentúru pre energiu. Tá podľa Financial Times prvýkrát za svoju 32-ročnú históriu plánuje práve zajtra vydať správu, v ktorej vyzýva svetové vlády, aby urýchlili výstavbu nových jadrových elektrární. Ide o prvú správu IEA o energetickom výhľade, ktorá bude mať odporúčací charakter. Všetky minulé boli výhradne analýzami.
Niektoré štáty ako Čína, Francúzsko a Británia si riziká uvedomili už skôr a s jadrom počítajú. Na druhej strane stoja Španielsko a Nemecko. Šéf IEA Fatih Birol však varuje: "Musíme sa rozhodnúť čo najskôr, aby sme sa nedostali k bodu, za ktorým už niet návratu ku klimatickej a k energetickej bezpečnosti." Výpadky, ktoré pocítili tak Nemci, ako aj Španieli, možno opäť posunú názory v prospech nových elektrární.
Ani 17 biliónov nebude stačiť
Podľa agentúry je jadro konkurencieschopné na trhu oproti zemnému plynu či uhliu a v zemi sú dostatočné zásoby uránu na zabezpečenie výroby. Dôvodom je aj fakt, že do roku 2030 bude musieť svet investovať do energie v dôsledku inflácie viac než 17 biliónov dolárov, s ktorými IEA pôvodne počítala.
"Ideme po energetickej ceste, ktorá je príliš neistá, špinavá a finančne veľmi náročná," povedal Birol. "Je načase dať sa na alternatívnu cestu... bezpečnejšiu, čistejšiu a lacnejšiu."

Energia zo Sahary
Problémy s dostatkom elektrickej energie by v Európe údajne mohli pomôcť riešiť púšte. Podľa výsledkov dvoch štúdií Nemeckého leteckého a kozmického centra slnečné elektrárne postavené na púšťach na Blízkom východe a v severnej Afrike by mohli pre Európu zabezpečiť do roku 2050 približne 15 percent elektrickej energie, informovala stránka SciDevNet. "Každý rok jeden km2 púšte prijme slnečnú energiu ekvivalentnú 1,5 milióna barelov ropy. Ak sa vezme do úvahy rozloha púští vo svete, je to takmer tisíckrát viac než je súčasná celosvetová spotreba energie," povedal projektový manažér obidvoch štúdií Franz Trieb. Vysoké prepravné straty 10 -- 15 percent na 1 000 kilometrov prepravných sietí by vykompenzoval celkový objem dodávanej energie. Zvyškové teplo získané pri produkcii elektriny by sa dalo využiť na odsoľovanie vody v regiónoch v blízkosti púští známych nedostatkom sladkej vody.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 16:12