StoryEditor

Spomalenie rastu v Nemecku

20.12.2004, 23:00
Autor:
SITASITA

Nemecký výskumný inštitút IWH zrevidoval smerom nadol prognózu ekonomického rastu Nemecka na budúci rok z pôvodných 1,5 na 1,3 %. Domáci dopyt v Nemecku vzrástol, avšak uspokojí ho prevažne dovoz, ktorý sa zvyšuje vďaka silnému euru. IWH znížil tiež predpoveď ekonomického rastu Nemecka na tento rok, a to z pôvodných 1,8 na 1,7 %.
Export, ktorý bol donedávna hlavným faktorom podporujúcim rast Nemecka, od júla do septembra klesol. Podľa IWH nárast investícií a výrazná tvorba zásob nestačili na kompenzáciu spomalenia rastu zahraničného obchodu, pričom ozdravenie Nemecka sa prerušilo. Na tento rok predpokladá IWH ekonomický rast upravený o počet pracovných dní na úrovni 1,2 % a v nasledujúcom roku rast 1,5 %. IWH tiež očakáva, že rozpočtový deficit Nemecka presiahne už štvrtý rok v poradí limit 3 % HDP, ktorý stanovila EÚ.
Ďalší nemecký inštitút RWI znížil minulý týždeň odhad rastu ekonomiky Nemecka na budúci rok z pôvodných 1,5 na 1,3 % pre negatívne vplyvy vysokých cien ropy a silný kurz eura. IfW upravil svoju predpoveď budúcoročného rastu Nemecka na 0,8 %, pričom inštitút HWWA revíziu rastu smerom nadol pripravuje. Nemecký minister hospodárstva Wolfgang Clement koncom októbra oznámil, že nemecká vláda očakáva rast ekonomiky v tomto roku na úrovni 1,8 % a v roku 2005 na úrovni 1,7 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 18:43