StoryEditor

Čínske potraviny unikajú kontrole

04.06.2007, 00:00
Predaj čínskeho tovaru do Európskej únie a USA cez tretie krajiny nie je ničím novým, no v posledných rokoch sa jeho frekvencia prudko zvýšila. Tento fakt začína Európu a USA znepokojovať najmä po početných prípadoch nebezpečných potravín z Číny.

Predaj čínskeho tovaru do Európskej únie a USA cez tretie krajiny nie je ničím novým, no v posledných rokoch sa jeho frekvencia prudko zvýšila. Tento fakt začína Európu a USA znepokojovať najmä po početných prípadoch nebezpečných potravín z Číny. Napísal to denník Wall Street Journal Europe.
Peking bol vývozom cez tretie krajiny známy už pred rokmi, tieto praktiky však čiastočne utlmil po vstupe do WTO v roku 2001. Neskôr však Európa a Amerika v dôsledku záplavy čínskych produktov na svoje trhy zaviedli kvóty a antidumpingové clá a Čína sa k obľúbenej činnosti vrátila.
Colníci každý rok zadržia množstvo čínskych výrobkov, ktoré prídu z iných štátov, od topánok cez hračky, odevy až po úsporné žiarovky. Najväčšiu obavu však spôsobuje rastúci vývoz potravín. Podľa WSJE 27 štátov únie zaznamenalo v minulom roku až o 68 percent medziročne vyšší dovoz potravín z Číny, ktoré prešli cez tretie krajiny. Išlo hlavne o hydinu, hovädzie mäso a mlieko. Práve potraviny začínajú byť problémom po tom, ako sa objavilo viacero prípadov kontaminácie čínskych potravín jedovatými látkami.
Maľované vajíčka
Podľa mesačníka BusinessWeek sa v Európe nedávno podarilo v hodine dvanástej zabrániť, aby sa vitamín A z Číny, ktorý obsahoval nebezpečnú baktériu, dostal do detskej výživy. Británia zasa v roku 2005 stiahla stovky výrobkov pre látku známu ako sudánska červená. Číňania ju pridávajú najmä do vajíčok, aby vyzerali zdravšie. Látka, ktorá sa používa ako farbivo na textílie, má pritom karcinogénne účinky. Rovnaký problém s čínskymi výrobkami riešila aj Kanada.
Neisté sú podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na Svetovú zdravotnícku organizáciu, aj čínske rezance, do ktorých ešte stále pridávajú kyselinu boritú na predĺženie trvanlivosti. Na udržanie čerstvých potravín neváhajú použiť ani formaldehyd, proti čomu v minulom roku protestovali v Indonézii. Tu zistili vo viacerých vzorkách potravín z Číny obsah formaldehydu tak v rezancoch, ako aj v krevetách, tofu syre a rybách.
Zbytočný skríning kontajnerov
Zatiaľ poslednými prípadmi, na ktoré musela Čína reagovať, sú melamín v potrave pre zvieratá v USA a dietylénglykol v zubných pastách vyvezených do Strednej Ameriky. Melamín, ktorý sa využíva pri výrobe plastov a hnojív, spôsobil podľa odhadov smrť desiatok psov a mačiek amerických chovateľov. Americké úrady zistili neskôr melamín aj v rybích výrobkoch z Kanady. Aj u tých sa ukázalo, že do nich v Kanade pridali aditívum z Číny.
Po škandále s melamínom americké úrady urobili prísnejšiu kontrolu a zakázali predaj viacerých čínskych olív, mlieka, pečivárskych výrobkov, balenej vody, melónov, ustríc a orieškového masla pre kontamináciu salmonelózou, listeriózou, kyselinou dusičnou, arzénom či zvyškami drôtu.
Úrady v únii aj USA sa teraz začínajú obávať, že nezabránia, aby sa do obchodných sietí nedostali kontaminované potraviny z Ázie. Pri presúvaní tovaru cez tretie krajiny majú totiž tieto aj falošné doklady a skríning kontajnerov je tak zbytočný. Podľa WSJE väčšinou sú to štáty ako Kambodža, Jordánsko, Filipíny, ale aj Rusko či Srbsko. Európa sa potom môže spoliehať len na colných agentov, ktorí na počítačoch monitorujú hlavné toky prepravy tovaru vo svete a prípadná prudšia zmena dáva tušiť, že by mohlo ísť o presun cez tretiu krajinu.

Kauzy čínskych potravín
-- úrady v Hongkongu objavili v rybách z Číny malachitovú zelenú, rakovinotvornú látku
-- úrady na Taiwane zadržali zásielku krabov z Číny, ktorých mäso obsahovalo antibiotikum nitrofuran s rakovinotvornými účinkami
-- Čína nechala zabiť okolo 5 000 kačíc, ktoré farmári kŕmili jedovatou sudánskou červenou, aby ich vajíčka vyzerali krajšie a čerstvejšie, látku objavili aj v Británii a Kanade
-- v Európe zabránili použitiu baktérie obsahujúceho vitamínu A z Číny v detskej výžive
-- v USA objavili melamín v čínskych doplnkoch do potravín pre psov, okolo 100 rôznych značiek krmív stiahli z obchodov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 06:51