StoryEditor

Slovenský Lukašenko sa vracia

30.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

"Bývalý premiér, ktorého prezývajú aj slovenský Lukašenko, triumfuje. Po osemročnej prestávke bude znova rozhodovať o osudoch Slovenska," komentuje zloženie novej vlády poľský mienkotvorný denník Rzeczpospolita. Noviny sa venujú aj politickej minulosti Vladimíra Mečiara. " Návrat politika, ktorý v 90. rokoch rozhádal spoločnosť, je pre Slovákov šokom. Rovnako aj pre EÚ, ktorá Mečiara obviňovala z nedemokratického, autoritatívneho štýlu vládnutia," dodáva Rzeczpospolita. Noviny pripomínajú, že práve kvôli Mečiarovi sa Slovensko nestalo členom NATO spolu s Poľskom, Českom a Maďarskom, takisto bolo Slovensko dávané na vedľajšiu koľaj pri rokovaniach s EÚ. Podľa Rzeczpospolitej osemročné pôsobenie v opozícii síce Mečiara poučilo a stal sa zástancom EÚ a NATO, ale za svoje predchádzajúce názory sa nikdy neospravedlnil.
Najvýznamnejší poľský denník Gazeta Wyborcza si všíma, že Ján Slota a Mečiar síce nebudú ministrami ani v iných ústavných funkciách, ale pripomínajú, že práve za ich vládnutia pred rokom 1998 boli na Slovensku zničené základy demokracie. Tlačová agentúra PAP napísala, že Robert Fico sa neobáva kritiky zo zahraničia, že do vlády priviedol Jána Slotu a Vladimíra Mečiara.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/parlamentne-volby-2006, menuAlias = parlamentne-volby-2006, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 05:05