StoryEditor

Zamestnávatelia už nebudú prispievať na poistky

04.12.2006, 23:00

Od januára nebudú môcť firmy platiť svojim zamestnancom príspevky na životné poistenie. Navrhuje to ministerstvo financií. Zruší sa tak výhoda, ktorú životné poistenie získalo len na začiatku tohto roku.
Životné poisťovne niekoľko rokov bojovali za zrovnoprávnenie životného poistenia s doplnkovým dôchodkovým poistením. Argumentovali tým, že aj životné poistenie slúži na zabezpečenie na dôchodok. A tak si od minulého roku mohli z daňového základu odrátať klienti životných poisťovní až 12-tisíc korún ročne a ušetriť tak na daniach 2 280 korún. Od tohto roku sa životné poistenie s doplnkovým dôchodkovým poistením zrovnoprávnilo úplne. Štát dal možnosť zamestnávateľom, aby svojim zamestnancom mohli prispievať nielen na doplnkové dôchodkové poistenie, ale aj na životné poistenie. O tieto príspevky si môžu firmy znížiť svoj daňový základ. Práve o túto druhú výhodu pravdepodobne prídu životné poisťovne od januára. Ministerstvo financií pôvodne navrhovalo, aby si 12-tisíc korún z daňového základu mohli odrátať len klienti doplnkových dôchodkových poisťovní. Z hry tak vypadnú aj rôzne účelové sporenia v bankách.
Ak parlament schváli tento návrh, bude to znamenať, že firmy buď prestanú svojim zamestnancom platiť príspevky na životné poistky, alebo im to budú musieť dávať formou odmien. Tie budú musieť, samozrejme, zdaniť a zaplatiť z nich odvody. Pre firmy bude teda výhodnejšie platiť zamestnancom na doplnkové dôchodkové poistenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/new-wave, menuAlias = new-wave, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 03:34