StoryEditor

Najviac platia finančníci

24.09.2007, 00:00
Na najlepšie peniaze si spomedzi slovenských zamestnancov prídu ľudia z finančného sektora a obchodu. Z druhej vlny prieskumu HN medzi viac ako 130 firmami totiž vyplynulo, že práve u nich sú priemerné mesačné platy najvyššie.
V článku je graf

Podľa prepočtu personálnych nákladov na jedného zamestnanca bola v tomto ukazovateli jednoznačne najlepšia dôchodková správcovská spoločnosť ING DSS s výsledkom 89 739 korún za rok 2006.

Keďže však personálne náklady uvádzané vo výročných správach zohľadňujú aj iné náklady na zamestnancov, než sú len mzdy, takto vypočítané priemery bývajú nadhodnotené.

To je aj prípad ING DSS. Ako informovala hovorkyňa ING Slovak Republic Katarína Dobrovodská, so započítaním všetkých benefitov je priemerný mesačný plat v ING DSS 71 507 korún. Bez doplnkových benefitov je to 55 242 korún. Tým sa ING posúva na štvrtú priečku za Asset Management Slovenskej sporiteľne a obchodnú firmu Slovenergo. S jej predstaviteľmi sa nám skontaktovať nepodarilo.

Lacných nemajú
Platiť dobre musia najmä spoločnosti, pre ktoré je ľudský kapitál rozhodujúci a kde obslužné práce vykonáva niekto iný. "V ING DSS pracuje 28 zamestnancov. Sú to špičkoví odborníci, experti na investície. Ostatné činnosti zabezpečujú ďalšie zložky spoločnosti ING," potvrdzuje Dobrovodská.

Kvalitných ľudí nie je prebytok. "Keďže bojujeme o najlepších ľudí s ostatnými zamestnávateľmi na trhu, musíme dať aj primeranú finančnú ponuku," vysvetľuje výkonná riaditeľka divízie ľudských zdrojov T-Mobile Slovensko Petra Berecová.

Táto spoločnosť vlani mala priemernú mzdu vyše 45-tisíc korún.

Niektorí platia zdravím
Vysoký plat manažérov však nie je zadarmo. Mnohí naň doplácajú zdravím. Generálna riaditeľka konzultačnej spoločnosti Marshall Goldsmith Partners CEE Katarína Schapiro uvádza príklad zakladateľa nadnárodnej firmy Neila H., ktorý pracoval s veľkým nasadením a raz náhle úplne skolaboval. Veril, že dokáže čokoľvek, ale náhle nebol schopný vykonávať ani základné úkony. Dnes je na rekonvalescenčnom pobyte a riadenie spoločnosti prenechal svojim manažérom.

Stres a sklony k vorkoholizmu často vedú aj k horším príkladom. Manažérka jednej reklamnej agentúry Veronika J. dokonca skončila na psychiatrickej klinike. Pracovné vyťaženie a osobné problémy viedli k tomu, že začala mať halucinácie. Podľa dobre zarábajúcich nie je preto vysoký plat niečo, čo sa dá iba závidieť.



Kompletný rebríček nájdete na stránke www.najlepsieplaty.sk.

 

01 - Modified: 2003-06-12 13:18:18 - Feat.: 0 - Title: Kúpať sa vo Vodnom diele Žilina môže byť nebezpečné 02 - Modified: 2003-06-12 13:27:19 - Feat.: 0 - Title: Neviditeľná ruka štátu
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/najlepsie-platy, menuAlias = najlepsie-platy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 01:15