StoryEditor

Kerry chytá druhý dych

13.09.2004, 00:00
Po zverejnení prekvapujúcich výsledkov verejnej mienky väčšina demokratov začala Kerryho obviňovať, že je príliš mäkký voči agresívnej Bushovej kampani. Súčasne sa však utešujú tým, že Kerry tradične vyhráva volebné zápasy až v cieľovej rovinke, záverečnými šprintmi hlboko zo stredu pelotónu.

Kampane televízneho veku sú založené na krátkych "sound bitoch" - z kontextu vytrhnutých úsečných frázach, ktorými sa dá na obrazovke "sumarizovať" pozícia jednotlivých kandidátov v priestore niekoľkých sekúnd.
"Po tom, čo povedal, že by bol za vojnu (v Iraku)... sa môj oponent dnes ráno zobudil s novými volebnými poradcami, a zrazu tu máme ďalšiu novú pozíciu," pohráva sa George Bush z volebnej tribúny s Johnom Kerrym ako mačka s myšou.
Kerryho volajú aj "bostonský brahman". Jeho pozície k jednotlivým problémom sú často plné intelektuálskych nuáns. V porovnaní s čierno-bielym svetom Georgea Busha je Kerry pre bežného voliča nečitateľný.
Bushova kampaň interpretuje Kerryho postoje ako "prevracanie kabátov" - epitet, ktorý sa na kandidáta demokratov dokonale prilepil. Dav pobavených stúpencov kontruje Bushovým obvineniam zborovým pokrikom "flip-flop". "Nie je vôbec podstatné, koľkokrát ešte senátor Kerry zmení svoju pozíciu (k vojne v Iraku). Pre Ameriku bolo správne vtedy a je správne aj dnes, že Saddám Husajn už nie je viac pri moci," triumfuje prezident.
Bubba v nemocnici. "Bubbova choroba je zlou správou pre Johna (Kerryho)," tvrdí v titulku tabloid New York Post v narážke na nečakanú hospitalizáciu Billa Clintona. Bubba (čítaj Baba) je južanské familiárne oslovenie v zmysle slovenského "kámoš", ktorým arkansaského rodáka radi označujú neprajníci na severe.
"Clinton je naozaj jediný človek, ktorý vie, ako ísť efektívne na Busha. Povedať mu rovno do očí, čo si myslí o ňom a o jeho politike," vysvetľuje demokratická aktivistka Sue Cameronová. Bývalý prezident má podľa nej stále obrovský rešpekt. Amerika spája jeho meno s rokmi ekonomickej prosperity. Je jediným demokratickým prezidentom, ktorý bol za posledné polstoročie opätovne zvolený do Bieleho domu.
Napriek špekuláciám o tom, že Clintonovci by o štyri roky najradšej videli v bielom dome Hillary, sa bývalý prezident chystal verejne podporiť Johna Kerryho na mítingoch počas záverečných týždňov kampane. Po štvornásobnom by-passe však lekári predpokladajú, že Clinton bude potrebovať najmenej dva až tri mesiace na rehabilitáciu.
It's the economy, stupid! Clinton však strávil večer pred operáciou 90 minút v telefonickom rozhovore s Kerrym. Podľa očitých svedkov hovoril najmä Clinton, Kerry počúval a robil si poznámky. Bezprostredne po tom prijal Kerry do svojho volebného tímu mnohých mediálnych expertov spojených s Clintonovou érou. Okrem iných pribudli James Carville a Paul Begala, známe komentátorské tváre z obrazovky CNN.
Bol to Carville, kto v roku 1992 pomohol neznámemu arkansaskému guvernérovi Clintonovi poraziť prezidenta Georgea H. W. Busha, napriek jeho nesporným zahraničnopolitickým výsledkom (pád komunizmu a oslobodenie Kuvajtu). Kdekoľvek Clinton rečnil, Carville mu donekonečna vtĺkal do hlavy frázu: "It's the economy, stupid!"(Všetko je to o ekonomike, hlupák!)
Clintonovi sa napokon podarilo vnútiť Bushovi st. svoju vlastnú agendu - namiesto prezidentových úspechov v zahraničí sa hlavnou témou volebných diskusií stala hospodárska recesia, ktorá tlačila Američanov doma. O podobný prelom sa pokúša v týchto dňoch aj nový Kerryho tím.
Referendum o Kerryho minulosti. V prípade kampane, v ktorej sa uchádza o znovuzvolenie úradujúci prezident, sú voľby väčšinou referendom o jeho prvých štyroch rokoch v Bielom dome. Karlovi Rovemu, ktorého často prezývajú Bushov mozog, sa však podarilo z kampane spraviť referendum o vojenskej minulosti Johna Kerryho. Malá skupina republikánskych veteránov z Vietnamu, ktorí si hovoria Veteráni z rýchločlnov za pravdu (Swift Boat Veterans for Truth), dokázala v spolupráci s republikánskou kampaňou spochybniť Kerryho vojenskú minulosť a vlastenecké cítenie.
"Bol to obrovský zvrat," tvrdí Paul Begala, ďalší z Clintonových ľudí, ktorí nedávno posilnili Kerryho tím. Begala súčasne naznačuje, že Kerry v podstate s Bushom "spolupracoval", keď hneď od začiatku nevystúpil s dôrazným protiútokom. "Ale Kerryho kampaň ďalej spolupracovať nebude. Sorry, Karl (Rove)," dodáva.
Prvé náznaky novej agresívnej Kerryho stratégie bolo vidieť niekoľko minút po skončení republikánskeho nominačného zjazdu. "Nenechám si spochybňovať svoje odhodlanie brániť vlasť pred tými, ktorí sami odmietli slúžiť v čase, keď na to mali príležitosť; tými, ktorí zavádzali tento národ v otázke Iraku," vyhlásil Kerry počas improvizovaného polnočného stretnutia s voličmi na margo Busha a viceprezidenta Cheneyho, ktorého po piatich odkladoch zachránilo od Vietnamu tehotenstvo jeho manželky.
Podobne ako kedysi Clinton, aj Kerry sa snaží obrátiť predvolebnú debatu na domáce témy. "Iba George W. Bush sa môže tešiť z toho, že máme rekordný 422-miliardový deficit; že sme stratili 1,6 milióna pracovných miest; že poplatky za zdravotné poistenie dôchodcov vzrástli o 17 percent," útočí na Bushove domáce výsledky Kerry. "W" v prezidentovom mene podľa neho "reprezentuje slovo wrong", teda zlé, nesprávne.
Útok zo zadných radov. "(Kerrymu) vyhovuje, keď sa dostane pod tlak," cituje denník Los Angeles Times Paula Watanabeho, profesora politológie z bostonskej University of Massachusetts a dlhoročného Kerryho priateľa. "Kľúčové je pritlačiť ho do bojovej pozície."
V roku 1996 John Kerry len tesne obhájil svoje senátne kreslo v boji s bývalým massachusettským guvernérom Williamom Weldom. Dva mesiace pred voľbami strácal na Welda osem bodov. Radikálne zmenil stratégiu kampane, vymenil šéfa volebného tímu a napokon tesne vyhral. "Veľkú časť kampane bol zatlačený do kúta, nikdy to však nedal na sebe poznať," spomína manažérka Weldovej kampane Virginia Buckinghamová.
Podobnú situáciu zažil Kerry v januári 2004 pred začiatkom sezóny demokratických primárok. Ešte týždeň pred úvodným hlasovaním v Iowe bol na čele pelotónu Howard Dean. Kerry štartoval z tretej až štvrtej pozície. Vo finále však neuveriteľne riskoval, minul podstatnú sumu zo svojich volebných fondov na ofenzívnu reklamnú kampaň, a napokon vyhral. Demokrati pevne veria, že sa bude v novembri história opakovať. Nič iné im ani nezostáva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/iformat, menuAlias = iformat, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 15:36