StoryEditor

Dostavať! Ako a s kým?

13.09.2004, 00:00
Už niekoľko mesiacov má koalícia na stole analýzu ministerstva hospodárstva o dostavbe jadrovej elektrárne Mochovce, ktorá hovorí za. Napriek tomu sa k tomu doteraz nedokázala zrozumiteľne vyjadriť. Stále opakuje, že to majú posúdiť najmä odborníci.

Hoci väčšina koaličných zákonodarcov bola proti, o dokončení 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce budú rokovať poslanci Národnej rady SR. Presadila to opozícia v súčinnosti s vládnou Alianciou nového občana.
Pokyn. Minister hospodárstva dal Slovenským elektrárňam pokyn začať prípravné práce na dokončenie tejto elektrárne. "Vzhľadom na to, že všetci traja potenciálni investori (záujemcovia o kúpu 66 percent akcií SE - ruské RAO, český ČEZ a taliansky Enel), ktorí sa uchádzajú o elektrárne, zahrnuli do svojich ponúk aj dokončenie Mochoviec, nevidím dôvod, aby sa nezačalo s prípravou," vyhlásil Rusko. Manažment elektrární prijal hneď opatrenia v sfére organizačnej, legislatívnej a logistickej, lebo po vstupe strategického investora treba urýchlene pokračovať v prerušených stavebných a montážnych prácach. Minister hospodárstva tak chce na minimum skrátiť obdobie, počas ktorého už nebude v prevádzke odstavená jadrová elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach a ešte nebudú dostavané Mochovce. Ako kritické sa ukazujú najmä roky 2008 a 2009. Hrozia energetickou "dierou", počas ktorej bude Slovensko odkázané na zvýšený dovoz elektriny.
Zbytočný príkaz? Minister Rusko vyslal pokynom minimálne dva signály. Po prvé: ostatným vládnym stranám dal najavo, že svoj úmysel dostavať Mochovce myslí smrteľne vážne a už ho hnevá, že Mikuláš Dzurinda (SDKÚ), Pavol Hrušovský (KDH) a Béla Bugár (SMK) sa stále nedokážu témou zaoberať. Ak by mu však išlo iba o to, bolo by to len ramenaté gesto. Pretože Slovenské elektrárne sa aj bez jeho pokynu pripravujú na dokončovanie atómky. Aj keď sa v Mochovciach ďalšie technické zariadenia nemontujú, ale iba konzervujú tie, ktoré sú už na stavbe.
Po druhé: pokyn môže znamenať, že z trojice vážnych záujemcov o Slovenské elektrárne jedného určite vyberú. Takže je zbytočné pochybovať, či bude tender úspešný, alebo nie. Lebo bez strategického investora sa Mochovce nemôžu dokončiť. Nie je ani vylúčené, že minister Rusko už vie, koho určí za víťaza súťaže. Predstaviteľ spoločnosti PriceWaterhauseCoopers, privatizačného poradcu vlády, Peter Mitka totiž uviedol, že už pred rozhodovaním komisie vytvorí poradca poradie investorov a určí prvú, ako aj druhú preferovanú spoločnosť, ktorá bude náhradníkom pre prípad, že zlyhajú rokovania vlády s prvým záujemcom. Údajne existuje aj ďalšia možnosť dostavby elektrárne. Financie na dokončenie sa vraj môžu získať aj z bánk. Boli by kryté kontraktom na elektrinu.
Je to na vláde. Oficiálne údaje o spresnených ponukách na kúpu Slovenských elektrární investori nezverejnili. S výnimkou generálneho riaditeľa InterRAO Jevgenija Doda, ktorý priznal, že cenu zvýšili. Okrem nej však privatizačná komisia posúdi aj finančnú silu a podnikateľský plán uchádzačov. Nepochybne zváži aj politické súvislosti. Napríklad situáciu v Rusku po sérii teroristických útokov. Tie môžu negatívne ovplyvniť pozíciu RAO, na ktorom by zostal biľag nespoľahlivého partnera. Ale minister Rusko si to nemusí myslieť. Konečné slovo povie vláda. Jej rozhodnutie naznačí aj to, ako vníma súčasné ekonomické a politické problémy Slovenska i sveta.

Čo rozhodne? Privatizačná komisia odovzdá odporúčané poradie Ruskovi. Ten má tri možnosti. Buď vláde predloží materiál, ktorý by neodporúčal predať akcie elektrární, alebo sa nestotožní s privatizačnou komisiou a výsledok súťaže stanoví sám. "Privatizačná komisia je môj poradný orgán, nie vládny. Je to moja zodpovednosť," vyhlásil. Treťou možnosťou je, že bude akceptovať jej návrh.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/firmy-a-podnikanie, menuAlias = firmy-a-podnikanie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:36