StoryEditor

Ochrana komunitárnych nárokov

14.07.2004, 00:00
Mimoriadny dôraz kladie súdny dvor podľa Radoslava Procházku na ochranu komunitárnych nárokov v oblasti hospodárskej súťaže a v oblasti rovnosti podmienok pri zamestnávaní mužov a žien.

Mimoriadny dôraz kladie súdny dvor podľa nášho zástupcu pred týmto súdom Radoslava Procházku na ochranu komunitárnych nárokov v oblasti hospodárskej súťaže a v oblasti rovnosti podmienok pri zamestnávaní mužov a žien. Boli prípady, keď sa osoba domáhala ochrany voči štátu z dôvodu, že pravidlá neumožňovali prijatie ženy na pracovné miesto v policajnom zbore. Ďalším prípadom bol holandský štátny príslušník, ktorý chcel získať trénerskú licenciu v Belgicku. Nedostal ju, chcel sa preto obrátiť na vnútroštátny súd. Podľa vnútroštátneho belgického práva nie je možný proti takýmto rozhodnutiam opravný prostriedok na súde. Súdny dvor však rozhodol, že v takejto situácii nie je možné prihliadať na vnútroštátne obmedzenia a musí byť tomuto občanovi priznané právo na opravný prostriedok. Keby však tento jeho problém nespadal do pôsobnosti komunitárneho práva, tento občan by sa svojho práva nedovolal. Ďalším prípadom zaujímavým aj pre nás bolo prepustenie tehotnej ženy počas ochrannej lehoty a oslabenie jej pozície na trhu práce tým, že jej zamestnávateľ nedal pracovný posudok. Aj tu rozhodol súdny dvor v protiklade s rozhodnutím vnútroštátneho súdu -- vnútroštátny súd bol tejto žene povinný poskytnúť ochranu nad rámec toho, čo umožňovalo vnútroštátne právo.

Pakt stability
Európsky súdny dvor zvrátil rozhodnutie ministrov financií EÚ, ktorí vlani na jeseň predbežne zastavili disciplinárne konanie proti Nemecku a Francúzsku. Podľa včerajšieho rozsudku súdu v Luxemburgu toto rozhodnutie ministrov z novembra 2003 nie je zlučiteľné s právom EÚ. Proti rozhodnutiu ministrov podala žalobu Európska komisia.
Rozhodnutím ministrov financií sa sankcie voči Nemecku a Francúzsku, ktoré porušili pravidlá o rozpočtovom deficite, odložili na neskôr. Vlády v Berlíne a Paríži sa vtedy po rokoch prekračovania povolenej hranice deficitu zaviazali, že hranicu deficitu, ktorú predstavujú 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), v roku 2005 už dodržia.
Pri disciplinárnom konaní hrozia v konečnom dôsledku vysoké pokuty. Pre Nemecko môže pokuta dosiahnuť až 10 miliárd eur (v prepočte asi 398,6 miliardy Sk), pre Francúzsko je v hre až 7,5 miliardy eur. Informovala o tom nemecká agentúra DPA.

Práva transsexuálov
Tisíce britských transsexuálov dosiahli 7. januára víťazstvo na Európskom súdnom dvore, ktorý rozhodol o tom, že britská vláda im nemôže upierať právo uzavrieť manželstvo. Rozhodnutie je právnym podnetom pre britský parlament. V jeho hornej snemovni totiž uviazol zákon o uznávaní pohlavia, ktorého cieľom je umožniť transsexuálom vstúpiť do manželského zväzku. Bezprostredným dôsledkom verdiktu je to, že britský súd ním dostal právomoc ešte pred konaním parlamentu obísť existujúci zákon a poskytnúť transsexuálom penzijné príspevky v rovnakom rozsahu, aký by dostali v manželstve. Odvolací súd sa obrátil na ESD so žiadosťou o výklad legislatívy EÚ vo veci britskej ženy, ktorej partner by vzhľadom na zmenu pohlavia zo ženského na mužské nemohol dostávať vdovecký dôchodok, keďže sa legálne nemohli vziať. ESD poukázal na to, že v Británii môžu manželstvo uzavrieť len muž a žena, no britské zákony neumožňujú zmeny v rodnom liste. Znemožňujú teda transsexuálom uzavrieť sobáš po zmene pohlavia a dostať tak penzijné príspevky vyhradené pre manželské páry.
Rovnoprávnosť žien a mužov
Európsky parlament schválil 30. marca smernicu o rovnoprávnom prístupe mužov a žien k službám a tovarom, ktorej hlavným dôsledkom budú rovnaké sadzby poistného či rovnaké práva pri vedení bankových účtov pre obe pohlavia.
Smernicu, ktorú už vlani na jeseň navrhla Európska komisia, okamžite napadli najmä poisťovne, podľa ktorých takéto pravidlá zvýšia ceny poisťovacích služieb. Poisťovne totiž tradične pri stanovovaní sadzieb za zdravotné a havarijné poistenie využívajú skutočnosť, že ženy sa dožívajú dlhšieho veku, jazdia opatrnejšie a podobne. Smernica, ktorú musia ešte schváliť členské štáty EÚ, však doslova vymazáva z rôznych formulárov otázku o pohlaví. Poisťovne preto nebudú môcť v budúcnosti deliť zákazníkov na mužov a ženy. Smernica síce umožňuje poisťovniam až šesťročné prechodné obdobie, viaceré z nich však už vlani podali žalobu na Európsky súdny dvor.
Dve žaloby Poľska
Poľská vláda podala v tomto roku 23. júna na Európsky súdny dvor dve žaloby proti Európskej komisii. Ide o nárok poľských roľníkov na priame platby z Bruselu v plnej výške, ako aj o pokuty za vytváranie priveľkých zásob potravín v Poľsku, ktorými hrozí EK. Na základe prístupovej zmluvy k EÚ by mali poľskí roľníci dostať priame platby Európskej únie (EÚ) v plnej výške až v roku 2013. Na niektoré produkty by však mali byť dotácie v plnej výške od začiatku. Keďže v EÚ po podpise prístupovej zmluvy s Poľskom boli zavedené priame platby na ďalšie produkty -- napríklad na mlieko, sušené mlieko, oriešky, vyžaduje teraz Poľsko tiež na tieto produkty dotácie v plnej výške. EK chce poľským roľníkom priznať tento rok len štvrtinu priamych platieb oproti tomu, čo dostávajú roľníci v "starých" krajinách EÚ. Až v ďalších rokoch by sa platby mali postupne zvýšiť na 100 %. Podľa prepočtov ministerstva poľnohospodárstva vo Varšave by tak Poľsko prišlo o takmer 300 miliónov eur (11,9 miliardy Sk).
Poľsko sa na ESD obracia aj kvôli hroziacim pokutám za priveľké zásoby potravín. Pri poslednom kole rozšírenia EÚ sa táto úprava dotkla len troch produktov, ale teraz ich bolo 200, odznela kritiky z Varšavy.
Podľa EK nemá žaloba žiadny právny podklad. Poľskí roľníci vraj nie sú diskriminovaní dohodnutými postupnými poľnohospodárskymi priamymi platbami.
Kauza osobných údajov
Európsky parlament 25. júna oznámil, že sa už obrátil na Európsky súdny dvor so žiadosťou o zrušenie dohody medzi EÚ a USA, ktorá úradom umožňuje získavať od leteckých spoločností osobné údaje o cestujúcich. Parlament opakovane dohodu odmietal, pretože podľa neho nedostatočne chráni osobné údaje o cestujúcich. Členské štáty EÚ a Európska komisia však právne nezáväzné stanovisko EP ignorovali a dohodu s Washingtonom uzavreli. Podľa Európskej komisie je však ochrana osobných údajov zabezpečená v dohode s USA dostatočne. Americké úrady budú môcť podľa dohody dostávať od leteckých spoločností také informácie ako telefónne čísla pasažierov, čísla ich kreditných kariet či e-mailové adresy. Príliš osobné informácie, ktoré by mohli odhaliť rasu, náboženstvo či zdravotný stav pacienta, sa odovzdávať nebudú. USA a EK podpísali dohodu o výmene údajov o cestujúcich v lietadlách.
Pakt stability
Európsky súdny dvor 13. júla vynesie rozhodnutie v spore medzi EK a Radou ministrov financií EÚ (Ecofin) o platnosti a záväznosti kritérií Paktu stability. EK pokladá rozhodnutie Ecofinu z novembra minulého roka o neúčinnosti sankcií za nedodržanie rozpočtových kritérií Francúzska a Nemecka v zmysle Paktu stability za neoprávnené. Ecofin sa rozhodol nesankcionovať ich za to, hoci už niekoľko rokov za sebou bude deficit ich štátneho rozpočtu vyšší ako povolený trojpercentný strop.


menuLevel = 2, menuRoute = dennik/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 16:14