StoryEditor

PSIS: s politikou za pätami

02.08.2004, 00:00

Príbeh tejto investičnej skupiny je na Slovensku tradičný i netradičný zároveň. Tradičný, lebo -- ako v mnohých iných prípadoch -- ide o vážny zásah politiky do biznisu. A prečo netradičný?
Prvá slovenská investičná skupina (PSIAS), a. s., Bratislava vznikla v decembri 1990. Jej stopercentnou dcérskou firmou je Prvá slovenská investičná spoločnosť (PSIS), a. s., Bratislava. Od iných finančných skupín sa odlišujú tým, že podielové fondy, ktoré zhromažďovali peniaze od obyvateľov, založili ešte pred kupónovou privatizáciou. Vtedy ešte neexistoval zákon o investičných fondoch a investičných spoločnostiach. Fondy založené PSIS istý čas fungovali podľa zákona o Štátnej banke Československej. Hlavnou postavou finančnej skupiny je Peter Vajda.
Desaťtisíce investorov. "Boli sme prvou investičnou spoločnosťou, ktorá otvorila cestu novej finančnej aktivite, už osvedčenej a úspešnej v zahraničí. Takže na rozdiel od iných spoločností založených v súvislosti s kupónovou privatizáciou, naše klasické podielové a investičné fondy prišli na svet ako nový spôsob nakladania s peňažnými prostriedkami," povedal o začiatkoch podnikania skupiny. Najznámejším z podielových fondov bol Sporofond. Skupina PSIS ho založila 1. októbra 1992 a peniaze do neho vložilo 42-tisíc investorov. Okrem toho od roku 1991 spravovala Všeobecný investičný fond a Slovenský majetkový fond. V oboch sa podarilo hneď v prvom roku zhromaždiť viac než 200 mil. Sk.
Peniaze uložené v podielových fondoch sa PSIS zišli, keď sa rozbehla kupónová privatizácia. Kvôli tomu vytvorila 11 Prvý privatizačný fond, Garantovaný fond -- ktorý sľúbil každý rok vyplácať najmenej dvetisíc korún dividen...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 10:19