StoryEditor

Eurokomisár prisľúbil prednostné posúdenie dostavby Mochoviec

10.01.2008, 14:20
Autor:
TASRTASR
Európsky komisár pre energetiku a dopravu Andris Piebalgs bude presadzovať, aby sa projekt dostavby 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach posudzoval v Európskej komisii (EK) prednostne.

Prisľúbil to ministrovi hospodárstva SR Ľubomírovi Jahnátkovi na dnešnom stretnutí v Bruseli.
"Pre Slovenskú republiku je veľmi dôležité čo najskoršie ukončenie procesu posudzovania dostavby jadrovej elektrárne Mochovce zo strany Európskej komisie," konštatoval minister. Eurokomisárovi vysvetlil situáciu v elektrosektore na Slovensku. Rizikovým faktorom v strednodobom časovom horizonte bude podľa ministra nedostatok výkonu pre zabezpečenie regulácie elektrizačnej sústavy v reálnom čase a pre prípady neočakávaných výpadkov.
Ďalšou témou rozhovoru bolo vyššie zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie (OZE) do praxe. Jahnátek zdôraznil, že Slovensko vyvinie všetko úsilie, aby tento cieľ dosiahlo udržateľným spôsobom a zároveň znížilo závislosť od dovozu fosílnych palív. "Významným faktorom rozvoja OZE je ambícia zriadiť výskumné centrum, ktoré bude koordinovať všetky aktivity v tejto oblasti tak, aby Slovensko zameralo výskum a vývoj OZE smerom k rozvoju konkurencieschopných technológií a zavedeniu inovatívnych technológií do praxe. Tomu však bude musieť predchádzať nastavenie vhodných motivačných opatrení a prijatie zodpovedajúcich legislatívnych noriem," informuje Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 23:42