StoryEditor

Zahraniční aj domáci investori majú záujem stavať v SR veterné elektrárne

27.08.2007, 16:07
Autor:
TASRTASR
Zámer postaviť vo vybraných lokalitách Košického samosprávneho kraja, ale aj v ďalších regiónoch veterné elektrárne ako obnoviteľný zdroj energie majú viaceré firmy zo Slovenska i zahraničia.

Postoje samospráv sú zatiaľ zamietavé, ale aj pozitívne a v konečnom dôsledku rozhodnú odborné štúdie o vplyve na životné prostredie.
Ako uviedla dnes Viera Húsková z Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, doteraz majú približne 550 žiadostí o umiestnenie vrtúľ po území celého Slovenska a očakávajú ďalšie. Zdôraznila, že každý prípad musí byť posúdený z hľadiska následkov na životné prostredie.
Podľa Olivera Kovácsa z odboru územného plánovania KSK, záujem o veterné parky zo strany investorov je veľký, a to tak v hornatých, ako aj v nížinných lokalitách kraja. Zatiaľ má KSK napríklad zámer veterného parku v Dobšinej v okrese Rožňava, ktorý je už v povinnom posudzovaní na MŽP SR. O veterné elektrárne sa usilujú investori aj na Moldavskej nížine v okrese Košice - okolie a v okresoch Trebišov a Sobrance.
Mesto Dobšiná už prijalo zamietavé stanovisko, ale napríklad obec Čečejovce v okrese Košice - okolie veternú elektráreň neodmieta. Podľa starostu Štefana Magočiho by mohli mať z jej umiestnenie významný ekonomický profit a Čečejovce už podpísali predbežnú zmluvu s investorom. Rozhodovali sa na základe praktických skúseností českej obce Březany pri Brne, kde si boli podobnú elektráreň pozrieť.
Kovács ďalej informoval, že stanovisko KSK k výstavbe veterných elektrární je zamietavé. "Je tam veľa technických problémov, či už ide o hlučnosť, vibrácie, rušenie rádiových vín, stroboskopický efekt, ale najmä narušenie životného prostredia a prirodzeného biotopu a migračných ciest vtáctva," spresnil Kovács.
Podľa odborníkov je veterná energia ako alternatívny zdroj svojou efektivitou až na piatom pieste za biomasou, slnkom, vodou a geotermálnou energiou.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 12:55