StoryEditor

Slovensko-kazašský podnik bude vyrábať ročne 80 000 ton bioetanolu

25.11.2007, 12:16
Autor:
TASRTASR

yše 120 miliónov EUR investuje spoločný slovensko-kazašský podnik do výstavby prevádzky na výrobu bioetanolu v Akmolinskej oblasti v Kazachstane. Po dokončení bude jeho ročná produkcia 80 000 ton bioetanolu, ktorý sa používa ako prímes do ropných produktov, najmä benzínu.

Spoločný podnik nesie názov Korlea Invest Energy Corporation a je zložený zo slovenskej spoločnosti Korlea Invest, a. s., so sídlom Košiacich a štátnej kazašskej firmy Saryarka.

Ako povedal pre TASR zástupca spoločného podniku Vasylij Bechvarz, Korlea Invest pôsobí pod zastrešením Korlea Invest Holding v 11 krajinách Európy a Ázie. Pre spoluprácu so svojim kazašským partnerom sa rozhodla preto, lebo Saryarka má za úlohu podporovať nové projekty technologický rozvoj, racionálne využitie minerálnych zdrojov a pôdy, riešenie problémov súvisiacich s rozvojom regiónov. Práve tieto atribúty nový spoločný projekt, závod na výrobu bioetanolu, má.

Korlea Invest Energy Corporation je členom Kazašskej asociácie pre biopalivá, ktorá má momentálne 7 členov. Asociácia (spoločnosti zo sektora bioetanol, agro, technológia) sa zúčastňuje na schvaľovacích procesoch v legislatíve biopalív.

Predpokladaný začiatok výstavby je apríl 2008 a závod by mal začať produkovať koncom roka 2009. Takmer celá produkcia bioetanolu, ktorého základnou surovinou sú obilniny, je určená pre trhy Európskej únie.

(1 EUR = 33,459 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 09:24