StoryEditor

Čína sa obáva nárastu protekcionizmu v USA

09.12.2007, 16:03
Autor:
TASRTASR
Peking sa stále viac obáva protekcionistickej nálady v americkom Kongrese. Dnes to povedal čínsky minister financií Xie Xuren. Minister varoval, že legislatíva, ktorej cieľom bude obmedzenie čínskeho dovozu...

..., môže vážne poškodiť obchodné vzťahy medzi oboma krajinami.

Vyjadrenia čínskeho ministra financií prichádzajú niekoľko dní pred začiatkom stretnutia čínskych lídrov s americkým ministrom financií Henry Paulsononm a ďalšími predstaviteľmi. Očakáva sa, že ich hlavnou témou bude obrovský prebytok bilancie obchodu Číny s USA.

V rozhovore pre oficiálnu tlačovú agentúru Xinhua minister povedal, že v Kongrese sa tento rok objavilo viac ako 50 návrhov zákonov týkajúcich sa dvojstranných obchodných vzťahov. "Súčasná tendencia v Kongrese smerom k protekcionizmu je skutočne dosť znepokojujúca," povedal Xie. Schválenie takýchto zákonov by mohlo "významne poškodiť vzájomné obchodné vzťahy medzi Čínou a USA a nakoniec by poškodilo vlastné záujmy USA".

Prebytok bilancie obchodu Číny s USA dosiahol vlani rekordných 233 miliárd USD, v prepočte 5,3 bilióna SKK. Podľa odhadov by mal byť v tomto roku o niečo nižší. Kongres tlačí na americkú administratívu, aby sa razantnejšie bránila tomu, čo kritici označujú za neférové obchodné praktiky. Tvrdia, že Čína naschvál udržuje nízky kurz jüanu, aby zvýhodňovala domácich výrobcov.

Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 22,792 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 12:31