StoryEditor

Yukos International považuje dnešnú aukciu zahraničných aktív za frašku

15.08.2007, 12:20
Autor:
TASRTASR

súvislosti s dnešnou aukciou zahraničných aktív spoločnosti Yukos poskytla spoločnosť Yukos International TASR tlačovú správu.
Okrem iného sa v nej uvádza, že správca konkurznej podstaty Yukosu, menovaný ruskou vládou, Eduard Rebgun, dnes uskutočnil frašku, ktorú prezentoval ako aukciu zahraničného aktíva Yukos Oil Company spoločnosti Yukos Finance BV. "Dnešným divadlom pán Rebgun opäť dokázal, že sa pomocou svojich právomocí konkurzného správcu, ktoré mu boli prisúdené medzinárodne spochybneným súdnym systémom v Rusku, snaží o vyvlastnenie aktív, akcií a hotovostných prostriedkov v hodnote približne 2 miliárd EUR, ktorými disponuje holandská spoločnosť a ktoré nepatria do jurisdikcie ruských súdov." V súvislosti s dnešnou podvodnou aukciou hovorkyňa holandskej spoločnosti Yukos Finance Claire Davidsonová uviedla: "Z nášho pohľadu nebolo nič na predaj a teda nemohlo byť nič predané! Išlo o obyčajnú frašku. Eduard Rebgun mohol dnes účastníkom aukcie rovnako predať Sochu slobody, keďže na tento pamätník má rovnaké práva ako na predaj Yukos Finance BV teda žiadne!"
Doplnila, že víťaz aukcie, spoločnosť Promnefťstroj, ktorá konala v záujme spoločnosti Rosnefť, nezískala absolútne nič. "Nezákonný predaj, ktorý je navyše súčasťou podvodného vyhlásenia konkurzu, nie je právoplatnou transakciou. Kupujúci bude teraz musieť preukázať, že získal tieto aktíva zákonne a transparentným spôsobom od niekoho, kto mal právo tieto aktíva predávať. Sme presvedčení, že toto sa neudialo, a že s týmto stanoviskom sa stotožnia holandské súdy aj Európsky súd pre ľudské práva a holandskými aktívami budú naďalej disponovať právoplatní pôvodní akcionári (majoritní aj minoritní) a veritelia spoločnosti Yukos Oil Company."
Pred uskutočnením aukcie vydal Yukos Finance BV sériu inzerátov, ktoré upozorňovali potenciálnych účastníkov aukcie na možné riziká spojené s týmto predajom. Inzerát v denníku Kommersant upozorňoval finančné inštitúcie, banky a spoločnosti, ktoré sa by sa mohli na tejto tzv. aukcie zúčastniť, že "idú podávať ponuky na aktívum, ktorým pán Rebgun nemá právo disponovať".
V Holandsku spoločnosť zverejnila inzerát v denníku De Telegraaf a poslala e-mailom informáciu 1 400 notárom s cieľom upozorniť ich, že predtým, ako by sa rozhodli potvrdiť transfer akcií Yukos Finance na nového vlastníka, mali by mať istotu, že strana vydávajúca pokyn na transfer akcií je oprávnená tak urobiť. Takúto istotu nemôže poskytnúť ani Rebgun, ani nikto konajúci v jeho mene, a preto nie je možné podpísať takýto dokument.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 07:33