StoryEditor

Opozícia dala zákon o diaľniciach na ústavný súd

10.01.2008, 12:23
Autor:
TASRTASR

poziční poslanci dnes podali na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o súlade častí zákona o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest. Na tlačovej besede o tom informovala Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS), Daniel Lipšic (KDH) a Gábor Gál (SMK).
Dôvodom je, že zákon umožňuje stavanie diaľnic aj na súkromných pozemkoch bez súhlasu ich majiteľa. "Opozičné strany sú za urýchlenie dostavby diaľnic, ale nie na úkor ľudských práv," povedal Gál. Podľa Lipšica by ústavný súd mal vydať predbežné opatrenie, ktoré pozastaví účinnosť zodpovedajúcich ustanovení zákona čo najskôr, lebo hrozia nezvratné škody. Ak totiž štát raz začne na súkromnom pozemku stavať diaľnicu, už ho nie je možné vrátiť do pôvodného stavu.
Zákon o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá platí od 1. januára 2008, jeho zámerom je urýchliť výstavbu dopravnej infraštruktúry na Slovensku.
Nový zákon prináša rýchlejšiu administratívnu prípravu výstavby diaľnic, zavedenie inštitúcie predbežného geometrického plánu, nové opatrenia v súvislosti so zjednodušením vyvlastňovania a novelizuje aj katastrálny zákon.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
12. máj 2024 01:53