StoryEditor

Gazprom chce ťažiť plyn v Nigérii

06.01.2008, 13:24
Autor:
TASRTASR
Ruský plynárenský gigant rokuje o prístupe k nigérijským náleziskám plynu. Gazprom ponúkol Nigérii vybudovanie energetickej infraštruktúry výmenou za rozvoj ložísk plynu v krajine, ktoré patria k jedným z najväčších na svete.

Vo svojom sobotňajšom vydaní o tom informoval britský denník Financial Times (FT). Manažéri Gazpromu vraj v polovici decembra kvôli tomu navštívili nigérijské hlavné mesto Abuja. FT sa odvoláva na nemenovaného predstaviteľa nigérijského ropného priemyslu.

"Ich ponuka je neuveriteľná," uviedol nemenovaný zdroj pre FT. "Sú pripravení poraziť Číňanov, Indov aj Američanov." Gazprom britskému denníku spomínané rokovania potvrdil. Hovorca koncernu uviedol, že Gazprom má záujem o prístup k ložiskám plynu po celom svete a Afrika má v stratégii koncernu prioritné postavenie.

Nigéria je ôsmym najväčším svetovým vývozcom ropy a disponuje siedmimi najväčšími dokázanými ložiskami plynu. Krajina však zatiaľ plynové náleziská nevyužíva.

Informovala o tom agentúra Reuters.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 04:40