StoryEditor

EK nepodnikne nové kroky na zdisciplinovanie maďarskej vlády

13.06.2007, 17:36
Autor:
TASRTASR

Európska komisia (EK) sa domnieva, že nemusí podniknúť nové kroky voči Maďarsku po tom, ako jeho vláda zaviedla úsporné opatrenia, ktoré znížia deficit verejných financií štátu pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP).
Podľa EK by maďarský deficit mohol klesnúť pod limit 3 % už v roku 2009.
Komisár pre hospodárske a menové záležitosti Joaquín Almunia dnes uviedol, že Maďarsko od polovice roku 2006 uskutočnilo dôležité konsolidačné opatrenia, ktoré zastavili zhoršovanie hospodárenia štátu už vlani. Ich plnením sa zabezpečí ďalšie podstatné zníženie uvádzaného deficitu.
Ministri financií EÚ vlani v októbri stanovili, že maďarská vláda má do apríla tohto roku dokázať, že sa úsporné opatrenia realizovali. Vlani bol maďarský deficit 9,2 % HDP najvyšším v EÚ.
V súlade s Paktom stability a rastu spoločenstva sú všetci členovia EÚ povinní zachovávať deficit rozpočtu pod 3 % svojho HDP.
Maďarsko nie je ešte členom eurozóny, preto ho EÚ nemôže postihnúť za prekračovanie 3-% limitu. Môže mu však zmraziť poskytnutie časti prostriedkov z fondu regionálnej pomoci na výstavbu diaľnic, zlepšovanie životného prostredia a na vytváranie nových pracovných miest.
Almunia však dnes v Bruseli povedal, že časť týchto prostriedkov Budapešť naozaj nemusí dostať, ak sa jej nepodarí znížiť deficit. Od vstupu krajiny do EÚ Maďarsko nedodržiavalo svoje sľuby o tom, že zníži priepasť medzi výdavkami vlády a jej príjmami.
Teraz sa však podľa komisára zdá, že Maďarsko pristupuje k redukcii deficitu seriózne, hoci pretrváva riziko, že sa to nepodarí.
Podľa sľubu, ktorý dala maďarská vláda Bruselu, tento rok by mal deficit štátneho rozpočtu klesnúť na 6,8 % HDP, na budúci rok na 4,3 % a v roku 2009 by mal byť 3,2 %. Premiér Ferenc Gyurcsány v pondelok tento týždeň povedal, že tohtoročný deficit štátneho rozpočtu možno očakávať okolo 6,4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:43