StoryEditor

Generálny tajomník NATO kritizuje vládu v Afganistane

08.02.2008, 15:00
Autor:
SITASITA
Generálny tajomník NATO Jaap de Hoop Scheffer v piatok ostro kritizoval vládu v Afganistane. Dôveru národa môže získať iba tak, že svoju prácu "výrazne zlepší", povedal generálny tajomník počas stretnutia ministrov obrany členských štátov NATO v litovskej metropole Vilnius.

Ako ďalej uviedol, obchod s drogami musí nahradiť legálny a stabilný trh. Proti drogovým dílerom musí navyše začať intenzívne konať polícia a vládni predstavitelia by mali výraznejšie podporovať bezpečnostné sily bojujúce proti militantným stúpencom Talibanu.
Ministri členských krajín NATO sa stretli s cieľom vyriešiť nezhody týkajúce sa požiadavky aliancie doplniť Medzinárodné mierové jednotky v Afganistane (ISAF). Medzinárodný kontingent v súčasnosti tvorí 43 tisíc vojakov zo 40 krajín, vojenskí velitelia však požadujú ďalších 7 500. Mnohé štáty súhlasia s rozmiestnením svojich jednotiek len v pokojnejších oblastiach krajiny a odmietajú intenzívne tlaky zo strany NATO, aby vyslali vojakov aj na krízový juh, kde medzinárodné sily bojujú proti extrémistickým stúpencom al-Kájdy. "Afganská armáda musí dostať viac podpory od štátov NATO a ďalších partnerov, aby sa postavila na vlastné nohy a ochraňovala svoju krajinu," vyhlásil Jaap de Hoop Scheffer. "Našim dnešným cieľom je vidieť, ako všetky krajiny a organizácie, ktoré sú tu zastúpené, podporia naše úsilie a spoluprácu," uzavrel generálny tajomník.
Odmietnutie niektorých spojencov NATO poskytnúť ďalšie jednotky sa v aliancii stretlo so značnou nevôľou. Americký minister obrany Robert Gates však vo štvrtok navrhol, aby štáty, ktoré pre odpor domácej verejnosti neprispejú ľudským potenciálom, poskytli namiesto toho aspoň vojenské vybavenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:03