StoryEditor

Prezident má podľa právnikov dobrý dôvod vrátiť dôchodkovú novelu

31.10.2007, 15:00
Autor:
TASRTASR
"Kombinácia dvoch bezprostredne protichodných ustanovení je dobrým dôvodom pre to, aby prezident zákon vrátil do parlamentu a umožnil mu vykonať nápravu bez toho, aby sa vecou musel zaoberať Ústavný súd," uviedol dnes ústavný právnik Radoslav Procházka.

Vnútorná rozpornosť zákona o sociálnom poistení, ktorá vyplynula z utorkového záverečného hlasovania o tejto novele, oslabuje právnu istotu pod prípustnú mieru. "Kombinácia dvoch bezprostredne protichodných ustanovení je dobrým dôvodom pre to, aby prezident zákon vrátil do parlamentu a umožnil mu vykonať nápravu bez toho, aby sa vecou musel zaoberať Ústavný súd," uviedol dnes pre TASR ústavný právnik Radoslav Procházka.
Národná rada (NR) SR v utorok 30. októbra schválila dôchodkovú novelu s dočasným dobrovoľným vstupom i výstupom z druhého dôchodkového piliera, pričom však poslanci súčasne odhlasovali aj zákaz dobrovoľného vstupu do druhého piliera.
Pokiaľ sa už o jednej veci hlasovalo a bola prijatá nejaká úprava, ďalší pozmeňovací návrh, ktorý sa týka tej istej veci, sa stáva bezpredmetným a nedáva sa o ňom hlasovať, upozornil právnik Jaroslav Pilát z Občianskeho združenia (OZ) Sporiteľ. "Tým, že prebehli dve hlasovania o tej istej veci a výsledok je kontradiktórny, zákon sa stáva zmätočným," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii združenia Pilát.
Nedá sa však podľa neho povedať, že hlasovanie bolo zmätočné a preto druhý prijatý návrh neplatí, ako to tvrdí ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová. Podľa Piláta je platné každé hlasovanie, pokiaľ ho samotní poslanci nevyhlásili za zmätočné a nie je opravené. "Tým, že to neopravili, tá chyba tam ostáva," zdôraznil Pilát s tým, že poslanci potvrdili zmätočné znenie novely jej schválením v 3. čítaní.
Podpredsedníčka opozičnej SDKÚ-DS Iveta Radičová hneď po utorkovom hlasovaní vyhlásila, že požiada prezidenta o vrátenie novely parlamentu na opätovné prerokovanie. Hlavu štátu už požiadala o stretnutie.
Podľa jeho hovorcu Mareka Trubača sa prezident Ivan Gašparovič bude novelou zákona o sociálnom poistení zaoberať v zákonom stanovenej lehote 15 dní od doručenia zákona.

01 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prvé zápasy Slovákov v Intertoto Cupe 02 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Košický challenger aj s Hrbatým a Beckom 03 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na wimbledonskej tráve až jedenásť Slovákov 04 - Modified: 2003-06-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KRÁTKO
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:47