StoryEditor

Sociálni partneri majú na stole návrh novej výšky minimálnej mzdy

25.06.2007, 14:22
Autor:
TASRTASR

V rámci tripartitnej diskusie sa u zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov rysuje možná dohoda o dlhodobom riešení valorizovania minimálnej mzdy na základe konštrukcie vzorca. Táto diskusia nie je ešte uzatvorená. "V priebehu dvoch týždňov sa budú traja sociálni partneri snažiť nájsť vzorec, ktorý by zabezpečil valorizáciu minimálnej mzdy v dlhodobom horizonte," povedal pre TASR podpredseda rady a viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Vladimír Mojš. V tripartite tak ide o hľadanie dohody o systéme zvyšovania minimálnej mzdy, ktorý by reflektoval ekonomickú a sociálnu situáciu na Slovensku. Vzorec by mal odrážať vývoj priemernej mzdy v národnom hospodárstve a rast životných nákladov obyvateľstva.
To bol podľa neho dôvod, prečo ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová vyňala z dnešného rokovania Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) návrh na úpravu výšky minimálnej mzdy k 1. októbru 2007. V súčasnosti je platná minimálna mzda 7 600 Sk a podľa spomínaného rezortného návrhu by sa mali zvýšiť na 8 260 Sk alebo na 8 450 Sk.
Mojš ďalej upozornil, že sa súbežne diskutuje aj o novele zákona o minimálnej mzde v zmysle prijatej legislatívnej úlohy z minulého roka. Sociálni partneri však nesúhlasia s návrhom nového zákona o minimálnej mzde. "Nedohodli sa a táto právna norma sa už nestihne prijať v parlamente s platnosťou pred 1. októbrom, keď sa zvýši minimálna mzda." Najnižšie mzdy sa preto budú začiatkom októbra upravovať podľa terajšieho znenia zákona. "Pokiaľ sa zhodneme na nejakom vzorci o výške minimálnej mzdy, chceme, aby sa zapracoval do spomínanej novely zákona s účinnosťou k 1. januáru kalendárneho roka a dohadovať by sa táto výška mala do októbra," avizuje Mojš.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:24