StoryEditor

Závod americkej firmy TRW v priemyselnom parku v Bytči je pred otvorením

22.07.2007, 11:54
Autor:
TASRTASR

ribližne 1,5 miliardy Sk investuje do výstavby závodu v priemyselnom parku v Bytči americká spoločnosť TRW. Práve v týchto dňoch sa ukončila prvá etapa výstavby a spoločnosť už preinvestovala pol miliardy korún. V závode sa budú vyrábať plastové súčiastky do osobných áut, ktoré vyrábajú automobilky PSA Peugeot Citroën, Kia Motors Slovakia a BMW.

Vstup amerického investora do priemyselného parku má pre Bytču a okolie mimoriadny význam. "Priemyselný park znamená pre mesto väčšiu zamestnanosť. V Bytči poklesne na takú mieru, že sa zaradíme medzi vyspelejšie regióny. V časti parku máme pozemky vyňaté z poľnohospodárskeho pôdneho fondu. Ďalších 15 hektárov sme práve v tomto období z pôdneho fondu vyňali. Nič nebráni ďalším firmám, aby si mohli vykúpiť pozemky. Niektorí to už majú. V parku ide o taký priemysel, ktorý je ekologický, ktorý prinesie niečo pre mesto," povedal pre TASR primátor mesta Peter Korec.

Americká spoločnosť TRW využila výhodnú polohu bytčianskeho priemyselného parku. Vzdialený je totiž len 17 kilometrov od automobilky Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom. Bytča je napojená na diaľnicu do Žiliny, ktorá ďalej povedie do Čadce a na severnú Moravu. V tamojších Nošoviciach stavia Hyundai automobilku.

TRW začala v máji stavať aj výrobný areál za 450 miliónov Sk v Novom Meste nad Váhom. Dokončiť ho majú v septembri tohto roka a budú v ňom montovať elektromotory do posilňovačov riadenia v autách. Plánovaná ročná produkcie je zhruba 2,3 milióna elektromotorov.

Americká spoločnosť TRW patrí medzi 10 najväčších svetových dodávateľov pre automobilový priemysel. Vyrába časti motorov, brzdy, odpruženie vozidiel, riadenie a elektrický systémy. TRW má zastúpenie v Severnej a Južnej Amerike, v Ázii a Európe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 22:03