StoryEditor

Slovnaft zlacňuje benzín aj motorovú naftu

22.11.2005, 13:04
Autor:
TASRTASR
Rafinéria Slovnaft od dnes znižuje priemerné ceny motorovej nafty v rozpätí od 0,30 do 0,50 Sk/liter a benzínu v priemere o 0,30 Sk/liter. Rafinéria naposledy upravovala ceny minulý týždeň v utorok, keď cena litra benzínu klesla v priemere o 0,50 Sk.

Rafinéria Slovnaft od dnes znižuje priemerné ceny motorovej nafty v rozpätí od 0,30 do 0,50 Sk/liter a benzínu v priemere o 0,30 Sk/liter. TASR to potvrdila hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová.
Zlacňovaním motorových palív Slovnaft podľa Félovej reaguje na pokračujúci pozitívny vývoj kótovaných cien na svetových trhoch. Bratislavská rafinéria naposledy upravovala ceny minulý týždeň v utorok, keď cena litra benzínu klesla v priemere o 0,50 Sk.
Od 1. júla tohto roka Slovnaft prestal zverejňovať tzv. referenčné ceny palív, čo sú ceny pohonných látok na najvyššom počte čerpacích staníc. Hlavným dôvodom tohto rozhodnutia bol rastúci význam lokálnych cien v dôsledku čoraz intenzívnejšej konkurencie. Zverejňovanie jednej ceny podľa rafinérie nemá "vypovedaciu" hodnotu, pretože Slovnaft má na svojich čerpacích staniciach v rôznych regiónoch Slovenska rôzne ceny.
Slovnaft vykazuje 30 lokálnych cien benzínu a nafty, pričom medzi nimi môžu byť rozdiely v rozmedzí 2 až 2,50 Sk/liter. Závisia od viacerých faktorov, vrátane lokality, konkurencie v regióne alebo množstva služieb ponúkaných na konkrétnej čerpacej stanici. Spoločnosť pri prehodnocovaní cien palív sleduje vývoj cien ropy, benzínu a nafty na svetových trhoch za posledných 5 až 10 dní.
Za 9 mesiacov tohto roka Slovnaft hospodáril s čistým ziskom 6,9 miliardy Sk, čo medziročne predstavuje zníženie o 12,7 %. Spoločnosti klesol aj prevádzkový zisk, a to o 11 % na 8,33 miliardy Sk. Ťahúňom výsledkov spoločnosti naďalej zostáva export s 80-% podielom na tvorbe zisku.
Ku koncu septembra 2005 rafinéria na Slovensku prevádzkovala 261 čerpacích staníc. Od začiatku tohto roka do konca septembra Slovnaft otvoril 3 nové a zatvoril 22 čerpacích staníc, pričom tri ďalšie boli odstavené kvôli rekonštrukcii.
Vlastníkom 98,4 % akcií Slovnaftu je maďarská energetická skupina MOL. Zvyšný balík akcií si delia individuálni akcionári. Skupina vlastní čerpacie stanice na Slovensku, v Česku a Poľsku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 10:52