StoryEditor

Americké komerčné banky v 1.Q čistý zisk 36 mld. USD

01.06.2007, 10:02
Autor:
TASRTASR
Americké komerčné banky, ktoré zo zákona kontroluje Federal Deposite Insurence Corp., dosiahli v 1. štvrťroku tohto roku čistý zisk 36 miliárd USD, čo je medziročne o 900 miliónov USD menej.

Americké komerčné banky, ktoré zo zákona kontroluje Federal Deposite Insurence Corp. (FDIC), dosiahli v 1. štvrťroku tohto roku čistý zisk 36 miliárd USD, v prepočte takmer 909 miliárd SKK. Bolo to o 900 miliónov USD menej než v rovnakom období vlaňajška.

Zisk bánk zostáva "solídny" napriek poklesu v oblasti hypotekárnych úverov a sprísneniu podmienok na ich poskytovanie. Uviedla to predsedníčka FDIC Sheila Bairová. Dodala, že výkon komerčných bánk začína znovu rásť.

Hodnota nesplatených úverov v 1. štvrťroku vzrástla o 4 miliardy USD, čo bolo o 7 % viac, než bol ich stav v predchádzajúcom štvrťroku. Z toho dlžníci, ktorí si zobrali hypotekárne úvery do konca marca, nesplatili včas 1,7 miliardy USD a ich celkový dlh v porovnaní s koncom decembra 2006 vzrástol o 7,3 %. Objem nesplácaných úverov za štvrťrok tak vzrástol o 7 %. Tento výsledok je najhorší za posledných 17 rokov a z poskytnutých úverov je 1,13 % fakticky nedobytných. Bairová uviedla, že tieto výsledky v oblasti splácania hypoték nie sú v nijakom prípade alarmujúce a celkový stav sektora treba hodnotiť ako dobrý.

Na konci marca boli dlhy Američanov bankám a hypotekárnym ústavom, ktoré kontroluje FDIC, 2,2 bilióna USD.

Informovala o tom AP.

(1 USD = 25,247 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/ekonomika-a-firmy, menuAlias = ekonomika-a-firmy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:52